Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.

Domowy pasztet

Składniki: 1/3 szklanki suszonej brązowej soczewicy 2 gałązki tymianku 1 łyżeczka średnioziarnistej soli morskiej 3 łyżki oliwy z oliwek 1 średnia cebula żółta, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 225 g pieczarek, drobno posiekanych 1 łyżka średnio wytrawnej sherry 1/2 szklanki...

Hot-dog inaczej

 Składniki: 6 parówek, przeciętych na pół 12 wykałaczek do szaszłyków olej roślinny do smażenia Na ciasto:      ½ szklanki mąki      ½ szklanki mąki kukurydzianej      2 łyżki cukru      2 łyżeczki proszku do pieczenia...

Sałatka w muszelkach

Składniki: 450g  makaronu (muszle) 4 szklanki posiekanej sałaty 1/2 szklanki posiekanej świeżej bazylii 1 szklanka gotowanego kurczaka grubo pokrojonego 1 szklanka grubo pokrojonych pomidorów 3/4 szklanki grubo pokrojonego ogórka 85g twardego salami, posiekanego 1/3 szklanki pieczonego czosnku sos...

Małe burgerki

Składniki:  450 g mielonej wołowiny,  225 g cheddara w plastrach,  1 łyżka majonezu,  2 małe pomidory,  sałata,  cebulka, posiekana na drobną kostkę,  opcjonalnie podsmażony bekon,  przyprawa do mięsa,  10 małych bułeczek.   Przygotowanie: ...

Indyjskie samosy z jagnięciną i sosem miętowym

Składniki: 2 szklanki mąki, 1 ¾ łyżeczki soli, 6 łyżek ghee, ewentualnie oleju, ok. 10 łyżek zimnej wody, 1 szklanka posiekanej cebuli, 4 łyżeczki startego świeżego imbiru, 1 łyżka + ¼ łyżeczki przeciśniętego przez praskę świeżego czosnku, 3 zielone papryczki chili (np. serrano), bez pestek,...

Tortilla w wersji wiosennej

Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka czerwonego octu winnego, ½ małego ząbka czosnku, drobno posiekanego, szczypta mielonego kuminu, sól, 2 szklanki miksu sałat, ½ małego fenkuła cienko pokrojonego w plastry, 1 średnia marchewka pokrojona w cienkie plastry, 4 rzodkiewki pokrojone w cienkie...

Filipińskie spring rollsy

Składniki: 450g chudego mięsa mielonego wieprzowego, 1/3 szklanki siekanej marchewki, 3 łyżki szalotki, bardzo drobno posiekanej, 1 łyżeczka czosnku w proszku, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka cukru, 1 łyżeczka mielonego pieprzu, 1 jajko, opakowanie ciasta do spring rollsów, 3 szklanki oleju...

Stek z tatara z ostrymi papryczkami i kaparami

Składniki: 450 g świeżej wołowiny najwyższej jakości, 1 pęczek świeżej natki pietruszki, 3 łyżki kaparów, 1 mała papryczka chili, 4 jajka, ½ łyżeczki sosu tabasco, sól, świeżo zmielony pieprz. Przygotowanie: Pietruszkę umyj, osusz i posiekaj drobno. Kapary posiekaj na grube...

Szparagi zapiekane w cieście francuskim

Składniki: 12 – 16 łodyg zielonych szparagów, opakowanie ciasta francuskiego, musztarda Dijon, 10 plastrów chudej szynki.   Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st. C. Umyj szparagi i odetnij twardą końcówkę szparagów. Ugotuj je w wodzie al dente – delikatne, górne...

Sałatka z grillowaną wołowiną

Składniki: 450g steku o grubości 2,5 – 3,5 cm, 3 łyżki świeżego soku z limonki, 3 łyżki sosu sojowego, 3 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki brązowego cukru, 1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę, 1 ½ łyżeczki obranego i startego imbiru, 1 ¼ łyżeczki czerwonej pasty curry, olej w...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest