Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.

Śledź z żurawiną

Składniki: 1 kg śledzi a la matjas ok. 100 g suszonej żurawiny 1 duża lub 2 małe czerwone cebule 4-5 goździków 2 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe najlepiej świeżo zmielony pieprz (ja użyłam kolorowego) olej                ...

Przekąski z łososia

Składniki: 1 opakowanie placków tortilla ( 6 szt.) rukola pomidory suszone w oleju 0,5 awokado 1 ogórek gruntowy serek chrzanowy Almette ok. 300 g filetu z łososia                   Przygotowanie: Filet natrzeć solą, pieprzem cytrynowym,...

Sałatka śledziowa

Składniki: 50 dag matiasów 70 dag ziemniaków 30 dag ogórków kiszonych 1 puszka zielonego groszku 4 jajka ugotowane na twardo 2 duże czerwone cebule 4 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy Sól Cukier Pieprz Przygotowanie: Śledzie umyj i wymocz w zimnej wodzie...

Ryba w galarecie

Składniki: dowolna świeża ryba cebula liść laurowy 1 jajko na twardo natka pietruszki 1 marchewka 5 ziaren czarnego pieprzu ½ łyżeczki soli 10g żelatyny ¼ cytryny   Przygotowanie:   Rybę oczyść, usuń skrzela oraz głowę, wyfiletuj. Rybę...

Łosoś na szparagach

Składniki: 24 szparagi 2 dojrzałe pomidory 1 łyżka oliwy extra virgin 4 filety z łososia, każdy około 140g Sos: 3 łyżki oliwy extra virgin 1 łyżka małych, czarnych oliwek 1 łyżka opłukanych kaparów 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki     Przygotowanie: Wytnij...

Krewetki po karaibsku z chlebkiem z chilli

Składniki:   Karaibski chlebek: 200g białej mąki (lub mieszaniny 50g mąki razowej i 150g białej) 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1­2 łyżeczki suszonych płatków chilli do smaku 1 łyżeczka skruszonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej 4 łyżeczki oleju słonecznikowego   Curry:...

Sałatka z suszonego dorsza

Składniki: 20 dkg suszonego, solonego dorsza (lub filetów dorsza) 4 duże ziemniaki 1 ząbek czosnku 3 jajka natka pietruszki olej sól pieprz oliwki por ogórki konserowowe   Przygotowanie: Suszonego dorsza moczymy całą noc w wodzie, kilkakrotnie ją zmieniając. Jeśli...

Pstrąg w galarecie

Składniki: 2 pstrągi (najlepiej filety) 1 marchewka 1 pietruszka 1/8 selera 2 listki laurowe 3-4 ziarna ziela angielskie 4-5 ziaren pieprzu 2 jajka ugotowane na twardo 4-5 łyżek zielonego groszku z puszki natka pietruszki 1 opakowanie żelatyny sól pieprz 1 łyżeczka soku z...

Tatar z tuńczyka i awokado

Składniki: 450g fileta z tuńczyka (najlepiej przeznaczonego do sushi), sól i biały pieprz, ¼ szklanki oliwy extra virgin, 2 łyżki posiekanej szalotki, 2 łyżki posiekanej pietruszki, 1 łyżki musztardy Dijon, sok z 2 cytryn, 1 awokado, obrane i bez pestki, 1 szklanka wasabi crème fraîche...

Ciasteczka krabowe

Tę specjalność kuchni karaibskiej, koniecznie powinni spróbować miłośnicy owoców morza. Proste i smaczne ciasteczka są szczególnie popularne na Kubie i, jak mówi plotka, to ulubiona przekąska Fidela Castro. Składniki: 1 szklanka mięsa krabowego, podzielonego na kawałeczki, 1 jajko, 2 łyżeczki musztardy dijon, 1...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest