Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.

Sajgonki z dipem ananasowym

Składniki:   Do marynaty: 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany 1 papryczka chilli, drobno posiekane 50 g świeżego imbiru, obranego, z grubsza posiekanego 2­4 gałązki świeżego koperku, posiekane 1 łyżka cukru 4 łyżki soku z cytryny 2 łyżki sosu rybnego 1­2 łodyg trawy cytrynowej, lekko zgniecione...

Indyjska zupa kremowa z mango

Składniki: 25 g masła 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 duża cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, posiekane 2 średnie marchewki, pokrojone na 1.5cm kostki 2 łodygi selera naciowego, pokrojone w cienkie plasterki 1 średni słodki ziemniak, obrany, pokrojone w 1,5 cm kostkę 1 jabłko obrane, pokrojone w 1,5 cm kostkę...

Medu vada, czyli indyjski przysmak

Składniki: 1 szklanka urad dal (odmiana fasoli Vinga mungo), ¼ łyżeczki czarnego pieprzu mielonego, ½ łyżeczki ziaren kuminu, 1 zielona chili, posiekana, szczypta asafetidy , 2 – 3 łyżki wody (może być ta od namaczania fasoli), sól do smaku, olej do głębokiego smażenia. Przygotowanie:...

Samosy z wołowiną

Składniki: 1 ½ kg mielonego mięsa wołowego, 2 czerwone cebule, 1 papryczka Jalapeno (bez gniazda nasiennego), 1 szklanka pietruszki, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka mieszanki przypraw Xawaash (przepis na końcu), 2 łyżki Vegety, ¼ szklanki oleju roślinnego, 1 opakowanie ciasta do spring rollsów,...

Wietnamska zupa Pho

Składniki: 2 kg kości wołowych (goleni), 5l wody, 4 szalotki, ½ cebuli przypieczonej na ogniu, 50 – 60 g startego imbiru, 1 laska wietnamskiego cynamonu, 3 strąki wietnamskiego kardamonu (delikatnie zmiażdżonego – tak, by strąki się otworzyły), 4 gwiazdki anyżu, sól, cukier, sos rybny do...

Maki sushi

Składniki: ½ - ¾ szklanki ryżu do sushi, 2 łyżeczki czarnego i białego sezamu w ziarnach, 250 g szparagów, 2 łyżki oliwy z oliwek, ½ łyżeczki bulionu z drobiu, sól i pieprz do smaku, 100 g carpaccio z łososia, płaty nori. Przygotowanie: W pierwszej...

Sajgonki z krewetkami

Składniki: papier ryżowy do zwijania 1 filiżanka suchego ryżu, gotowanego według wskazówek na opakowaniu 1 duża marchewka, cienko pokrojona 3 szalotki, cienkie plasterki świeża mięta świeża kolendra 2 awokado 250 gramów świeżych krewetek, ugotowanych i pokrojonych sałata masłowa Na...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest