Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.

Brzoskwiniowy koktajl bellini

Historia tego koktajlu sięga 1948 roku, a nazwa pochodzi od nazwiska Giovanniego Belliniego, renesansowego, weneckiego malarza. Niezwykłą historię bellini można przeczytać na Blogu Miłośniczki Wina: http://wino-blog.pl/pl/bellini-przepis-na-koktajl-z-winem/ . Składniki: białe wino musujące, 2 brzoskwinie, obrane i posiekane, ½...

Gazpacho

Gazpacho to hiszpańska wersja zupy pomidorowej, ale co ciekawe, nie jest ona gotowana i podaje się ją na zimno! Składniki: 1 ½ dojrzałych pomidorów, pokrojonych na kawałki, 1 średni ogórek, obrany i pokrojony, ½ pokrojonej cebuli, 2 ząbki czosnku, przepołowione, ½ szklanki pieczonej papryczki ze słoika,...

Smażone piersi kaczki w porzeczkowo-winnym sosie

Kaczki jedli już starożytni Rzymianie, którzy uważali, że mięso to ma właściwości lecznicze. To znakomite źródło białka, fosforu, żelaza, potasu oraz witamin z grupy B. Doskonały sos porzeczkowy na bazie wina Mezzek Merlot wybitnie podkreśli smak mięsa. Składniki: 3 duże piersi kaczki, pieprz i sól do smaku, oliwa do...

Piersi z kaczki w sosie z wina i owoców leśnych

Składniki: 4 piersi z kaczki, 1 łyżka oleju, sól i pieprz, 200 ml czerwonego wina Mezzek, 2 łyżki galaretki porzeczkowej (ewentualnie wiśniowej), 2 łyżki bulionu wołowego, 50 g masła, 200 g sezonowych owoców leśnych, 1 łyżka mąki.   Przygotowanie: Rozgrzej piekarnik do 220...

Biała sangria na upały

Składniki: 750 ml wina Muscat lub Riesling, 1 ½ szklanki mieszanki soków pomarańczowego i ananasowego (pół na pół), 1 szklanka likieru imbirowego, ½ szklanki likieru melonowego, 1 szklanka kuleczek z melona kantalupa, 1 szklanka plasterków truskawek, 2 pomarańcze pokrojone na plastry, 1...

Karczochy smażone z czosnkiem, szalotką i słodkim wermutem

Składniki: 450 g mrożonych serc karczochów, 1 łyżeczka masła, 1 łyżeczka oliwy extra virgin, 1 mała szalotka, cienko posiekana, 1 ząbek czosnku, cienko posiekany, sól morska i pieprz do smaku, 15 – 30 ml słodkiego wermutu, garść siekanej, świeżej pietruszki. Przygotowanie: Karczochy...

Grillowana ryba w białym winie

Składniki:   1/2 szklanki białego wytrawnego wina, 1/2 szklanki soku jabłkowego, 1 łyżka soli morskiej, 3 liście laurowe, rozkruszone, 2 łyżki różowego pieprzu, rozgniecione, 1 łyżka, rozgniecione jagody jałowca, 1 3/4 do 2 kg filet rybny (może być łosoś) ze skórą, przecięty w połowie, oliwa z...

Spaghetti ryżowe z sosem grzybowym

Składniki: 1 szlotka, drobno posiekana, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka ziaren kolendry, 6 łyżeczek octu winnego, 1 łyżeczka sosu sojowego, 3 łyżeczki wina porto, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki cukru brązowego, 150 ml bulionu warzywnego, 350 g grzybów, najlepiej różnych,...

Filet Mignon w Merlocie

Składniki: 2 steki wołowe z polędwicy, 3 łyżki masła, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 szklanka Merlota, 2 łyżki śmietany, 1/8 łyżeczki soli. Przygotowanie: Na małej patelni przygotuj steki, smażąc je na łyżce masła i oliwy na średnim ogniu przez około 4 - 6 minut z każdej strony, aby otrzymać średnio wysmażonego...

Wołowina w sosie grzybowym

Składniki: 4 łyżki posiekanej w drobną kostkę cebuli, ¼ łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki pieprzu, łyżeczka drobno posiekanego czosnku, 2 łyżeczki masła, 4 łyżki wytrawnego czerwonego wina, 2 łyżeczki mąki, 450 gramów mielonej wołowiny, 30 gramów pokrojonych w plastry grzybów,...

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest