Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-04-02 09:54:00

Bakłażanowe zawijaski

Składniki:

  • 1 bakłażan,
  • 1 ½ łyżeczki soli morskiej,
  • ½ łyżeczki czosnku granulowanego,
  • ½ łyżeczki świeżego koperku,
  • ulubiony dressing lub twarożek,
  • ½ soku z cytryny,
  • papryka czerwona pokrojona w słupki,
  • garść kiełków brokułów (umyte i wysuszone),
  • 28 wykałaczek.


Przygotowanie:

Pokrój bakłażana na cienkie plastry i posyp je 1 łyżeczką soli. Odstaw na 15 minut, by usunąć wodę z warzywa.

Umieść plastry na blasze pokrytej papierem, posyp czosnkiem i podpiecz w piekarniku około 15 – 20 minut, odwracając w połowie czasu na drugą stronę. Bakłażan powinien się ładnie zbrązowić, ale nie może być chrupiący.

W tym czasie, połącz koperek, dressing oraz sok z cytryny.

Kiedy bakłażan będzie gotowy, wyjmij go z piekarnika, posyp ½ łyżeczki soli morskiej i daj mu ostygnąć.

Połóż na każdym kawałku łyżkę dressingu z ziołami, oprósz czosnkiem i ułóż kilka słupków papryki. Delikatnie zroluj bakłażana i zepnij go po środku wykałaczką. Każdy z kawałków możesz ozdobić plasterkiem pomidora oraz listkiem bazylii.

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest