Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2013-11-06 11:57:12

Baskijska zapiekanka rybna

Składniki:

  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 400 g ziemniaków
  • 2 czerwone papryki
  • 3 mięsiste pomidory
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 600 g filetu z ryby
  • sól, pieprz
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1/8 l bulionu rybnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki


Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić w bardzo cienkie plastry. Ząbki czosnku drobno posiekać. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w bardzo cienkie plastry. Papryki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki i pokroić w wąskie paski. Pomidory zblanszować, oliwki pokroić na ćwiartki.

Rybę dokładnie umyć, osuszyć i pokroić w pasy o szerokości 2 cm. Doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny.

Żaroodporną formę posmarować olejem i na zmianę układać warstwy ziemniaków, papryki, cebuli, pomidorów, oliwek i ryby. Każdą warstwę posypać solą, pieprzem, tymiankiem i pietruszką. Podlać bulionem i przykryć naczynie folia aluminiową. Zapiekankę włożyć do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni . Piec ok. 30-40 minut. Po 20 minutach zdjąć folię. Pozostały olej, kwaśną śmietanę i paprykę wymieszać trzepaczką i powstałą miksturą posmarować zapiekankę. Piec dalej bez przykrycia. Przed podaniem pozostawić na chwilę do przestygnięcia.
 

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest