Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-12-18 09:35:00

Bożonarodzeniowe ciasteczka

Składniki:

  • dwie pałeczki masła (bez soli)
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 2 duże jaja
  • 3 i 2/3 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki lukru
 
Przygotowanie:
Masło i cukier miksujemy na puszystą masę, przez około 5 minut. Dodajemy wanilię, proszek do pieczenia i sól. Miksujemy na średniej mocy do momentu dokładnego wymieszania się składników. Dodajemy jajka, po czym ponownie miksujemy. Dodajemy mąkę i miksujemy na niskich obrotach.
 
Dzielimy ciasto na pół. Kształtujemy kulkę. Następnie owijamy je szczelnie folią i schładzamy przez minimum godzinę. Następnie nagrzewamy go do 175 stopni C. 
 
Przygotowujemy dwa duże pergaminy. Wyciągamy z lodówki połowę ciasta. Wałkujemy je na posypanej mąką powierzchni do 3 cm. Wycinamy wzory formami do ciastek. Metalową łopatką przenosimy ciastka na blachę do pieczenia. Chłodzimy 10 minut. 
 
Ciastka pieczemy 12 do 15 minut, w zależności od ich grubości i wielkości. Pieczmy je na złoty kolor. Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygną. Następnie dekorujemy je lukrem.
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest