Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-03-14 12:46:00

Calzone domowej roboty

Składniki

  • 2 spody do pizzy, możesz zrobić własne lub kupić w sklepie,
  • 1 szklanka sosu do pizzy,
  • 450 gram włoskiej kiełbasy - usmażonej,
  • 4 papryki, kolor taki jak lubisz - posiekane,
  • 500 g sera mozarella,
  • odrobina oliwy z oliwek.









Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Na dwóch osobnych blaszkach do pieczenia rozłóż papier do pieczenia.

Lekko posyp mąką miejsce pracy, na którym będziesz przygotowywać danie. Nie potrzebujesz wiele mąki - nasyp tylko tyle, by ciasto nie przylegało do podłoża.

Podziel spodki do pizzy na pół, połówki zroluj tak, by uzyskać kształt koła. Nie roluj zbyt cienko, by w przypadku przenoszenia ciasta nie doprowadzić do jego przerwania.

Zanim przystąpisz do nakładania farszu do ciasta pamiętaj, żeby nie przesadzić z ilością. Pamiętaj, że każdą część należy zawinąć w kształt półksiężyca i trzeba mieć wystarczająco dużo ciasta, by zamknąć pieroga.

Na każdy okrąg nałóż kilka łyżek sosu do pizzy, 1-2 łyżki smażonej kiełbasy i 1-2 łyżki papryki.

Na wierzch połóż szczodrą ilość sera.

Złóż ciasto na pół by uzyskać formę półksiężyca. Gdy złożysz ciasto dociśnij brzegi Calzone za pomocą palców. Zrób to dwa razy by mieć pewność, że ciasto się nie rozklei. Kiedy już to zrobisz, możesz wziąć obcinak do pizzy i odciąć końcówki ciasta tak, by brzegi półksiężyca były gładkie.

Ostrożnie przenieś Calzone na blaszki do pieczenia.

Przed włożeniem do piekarnika możesz przetrzeć Calzone pędzlem zamoczonym w oliwie z oliwek. Nie jest to jednak konieczne, ale nadaje specyficznego, ciekawego smaku.

Wstaw do piekarnika na około 15 minut.

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane
  • Matei

    15-03-2017 23:18

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Great article but it didn't have ev-tnrhiygeI didn't find the kitchen sink!
  • Teige

    14-04-2017 05:33

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Wow I must confess you make some very trnehcant points.
  • Irene

    14-04-2017 23:42

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    I told my grmnoadther how you helped. She said, "bake them a cake!" http://nxtfpfh.com [url=http://ztvsutlav.com]ztvsutlav[/url] [link=http://rcjjpxzss.com]rcjjpxzss[/link]
  • Kaiden

    15-04-2017 22:25

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Finayll! This is just what I was looking for.
  • Ziarre

    16-04-2017 11:43

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    That's a crkcaerjack answer to an interesting question http://arykwu.com [url=http://uiiztwi.com]uiiztwi[/url] [link=http://jmopvccl.com]jmopvccl[/link]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest