Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-09-10 14:41:00

Calzone z tuńczykiem i sosem serowym

 Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka (około 200 g)
  •  ½ szklanki startego sera cheddar
  • 1 mały posiekany pomidor
  • 1 mała posiekana cebula
  • ¼ szklanki posiekanego selera
  • 2 ½ szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ szklanki wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki mleka


Na sos serowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • odrobina soli
  • odrobina pieprzu
  • 1 szklanka mleka
  • ¾ szklanki startego sera cheddar
  • ½ łyżeczki musztardy


Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 220 st. C. Wymieszaj osuszonego tuńczyka, ser, pomidor, cebulę i seler. Odstaw. W drugiej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, wodę i oliwę. Uformuj kulę z ciasta. Rozwałkuj ją na okrąg o grubość około 1 centymetra. Na cieście ułóż przygotowaną mieszankę z tuńczykiem. Sklej ciasto w formie pieroga i wierzch posmaruj mlekiem. Piecz około 20 minut aż ciasto będzie miało brązowy kolor.

Przygotuj sos w tym czasie sos. Roztop masło na małym ogniu. Wmieszaj mąkę, pieprz i sól. Wciąż gotując, mieszaj od czasu do czasu, aż nie będzie grudek. Następnie dolej mleko. Jeszcze raz zagotuj, cały czas mieszając. Gotuj około minuty i zmniejsz ogień. Dodaj ser i musztardę. Gotuj, aż ser się roztopi.

Pokrój calzone i podawaj polane sosem.

 

 

 

 

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest