Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-04-18 10:48:00

Carpaccio z wołowiny z rukolą i parmezanem

Składniki:

  • 240 g p olędwicy wołowej najlepszej jakości,
  • 1 szklanka świeżej rukoli,
  • 60 g parmezanu dobrej jakości w kawałku,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin,
  • 1 łyżeczka posiekanego czosnku,
  • 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

 


Przygotowanie:

Polędwicę zamrozić na kilka dni i gdy będzie jeszcze zamrożona, pokroić na cienkie plasterki grubości pergaminu. Talerz, na którym będziesz podawać danie umieść w lodówce na przynajmniej godzinę – musi być maksymalnie zimny. Czosnek, natkę oraz jedną łyżkę oliwy wymieszać, dodać sól i pieprz.

 

Pokrojone plasterki surowej wołowiny ułożyć na zimnym talerzu, skropić mieszanką czosnku i pietruszki, posypać dodatkowo solą i pieprzem. Na górę ułożyć rukolę. Obieraczką do warzyw ukrój kilka płatków parmezanu i ułóż na wierzchu. Skrop całość oliwą. Danie możesz udekorować kaparami. Podawaj od razu.

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest