Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-09-28 10:57:00

Chipsy z cukinii i bakłażana

Składniki:

  • 1 bakłażan japoński, umyty i pokrojony w cienkie plastry (ok. ½ cm)
  • 1 cukinia, umyta i pokrojona w cienkie plastry (ok. ½ cm)
  • 1 łyżka soli
  • ½ szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • ½ filiżanki oleju roślinnego
 
Przygotowanie:
Plasterki warzyw umieść na sicie. Posyp solą. Przykryj talerzykiem i przyduś czymś ciężkim (np. szklanką z wodą). Odstaw na 10 minut, by warzywa utraciły nadmiar wilgoci. Czas oczekiwania wykorzystaj na rozgrzanie frytkownicy lub głębokiej patelni do smażenia. 
Gdy warzywa będą gotowe, obtocz je w panierce (najpierw mące, następnie w roztrzepanym jajku, na końcu - bułce tartej). Wrzucaj po kilka plasterków na patelnię lub do frytkownicy. Smaż około dwóch minut, aż plastry przybiorą pięknego, złoto-brązowego koloru.
Podawaj na ciepło, jako dodatek do mięs lub sałatek. 
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest