Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2013-11-06 10:21:35

Chlebek Focaccia z oliwą z oliwek i ziołami

Składniki:

na ciasto

  • 5 szklanki mąki do chleba (najlepiej nadadzą się ciemniejsze o wysokich typach),
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki drożdży instant,
  • 6 łyżek stołowych oliwy z oliwek,
  • 2 szklanki wody (o temperaturze pokojowej);


na olej ziołowy

  • 2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1 szklanki świeżo siekanych ziół (dowolna mieszanka z bazylii, pietruszki, oregano, estragonu, rozmarynu, tymianku, kolendry, cząbru i szałwii) lub 1/3 szklanki suszonych ziół (np. prowansalskich, które można w opakowaniu w sklepie),
  • 1 łyżka stołowa gruboziarnistej soli,
  • 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu,
  • 5 zmielonych ząbków czosnku;

dodatkowo

  • odrobina oliwy z oliwek (do rozgrzania patelni)


Sporządzanie:

Rozgrzej na patelni 2 szklanki oliwy (do 38 º C). Dodaj zioła, pieprz, ziół i czosnek. Wymieszaj oraz pozostaw do nasiąknięcia, kiedy będziesz przygotowywać ciasto.

Połącz ze sobą w dużej misce: mąkę, sól i drożdże. Dodaj oliwę z oliwek wraz z wodą i mieszaj całość z pomocą miksera ustawionego na średnie obroty przez 5-7 min., aż ciasto nabierze lepkiej, i miękkiej konsystencji (powinno odchodzić od ścianek naczynia, ale przylegać do dna miski).

Posyp blat stołu taką ilością mąki, aby pokryć nią powierzchnię kwadratu o długości 6 cali. Używając skrobaczki lub szpatułki zanurzonej w wodzie, przenieś lepkie ciasto na pokryty mąką blat i nadaj mu kształt prostokąta. Pozostaw je na 5 min.

Obsypanymi mąką dłońmi rozciągaj ciasto, aż jego powierzchnia wzrośnie dwukrotnie. Następnie złóż je, aby przywrócić mu pierwotny kształt. Spryskaj olejem (z pomocą końcówki rozpylającej) w celu usunięcia mącznego pyłu i pozostaw delikatnie przykryte folią na 30 min.

Powtórz czynność z punktu 4. jeszcze dwa razy wraz z zachowanymi przerwami czasowymi.

Ciasto należy pozostawić na godzinę do wyrośnięcia. Co prawda zwiększy objętość, ale mniej niż dwukrotnie.

Blachę do pieczenia o wymiarach 12x17 cali wyłóż papierem pergaminowym skropionym z góry oliwą. Rozprowadź olej pędzlem, aby pokrył całą powierzchnię i natłuść nim ręce. Z pomocą plastikowej szpatułki przenieś ciasto na blachę i postaraj się jak najbardziej zachować nadany mu wcześniej kształt.

Rozprowadź zawartość pół łyżeczki oleju ziołowego na ciasto. Użyj opuszków palców, aby wyrzeźbić w nim dołek* i rozprowadzić płyn. Postaraj się, żeby cała powierzchnia pozostała jednolitej grubości. Jeśli ciasto zrobiło się zbyt sprężyste, pozostaw je na 15 min. Kontynuuj rzeźbienie dołka. W razie, gdyby olej ziołowy nie dotarł do całego ciasta możesz dodać go więcej dla uzyskania odpowiedniego efektu.

Delikatnie okryj całość folią i pozostaw w lodówce przynajmniej na noc (lecz nie dłużej niż 3 dni).

Zdejmij folię na trzy godzinę przed pieczeniem chleba. Spryskaj po raz kolejny olejem ziołowym całą powierzchnię ciasta i wypełnij nim zrobiony dołek. Dzięki temu, ciasto urośnie o kolejne ½ cala. Przykryj je folią i pozostaw przez 3 godz. w temperaturze pokojowej do momentu aż podwoi swoją objętość.

Piecz chleb w rozgrzanym piekarniku do 260 ° C. Zmniejsz temperaturę do ok. 230 °C na 10 min. Na koniec ustaw piekarnik na 180° i pozostaw w nim bochenek na 5-10 min., aż zrumieni się na barwę złota. Wewnętrzna temperatura chleba (mierzona w samym środku) powinna wynosić przynajmniej 93°C.

Wyjmuj blachę z piekarnika i odstaw do schłodzenia przynajmniej na 20 minut przed krojeniem i podaniem bochenka.

* Pozwoli to jedynie na odgazowanie ciasta w tych miejscach, gdzie powstało wgłębienie.
 

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane
  • Balade

    06-04-2015 04:43

    Aktualna ocena: 5.0

    0 osób, które to lubią

    Polecam dokładnie poczytać co i jak działa w tiekaj sytuacji czesto taka rejestracja to naprawdę dobra opcja, szczegf3lnie jeśli firma faktycznie świadczy usługi w rf3żnych krajach, wtedy nikt nie ma prawa się przyczepić a przepisy dop[uszczają taki wybf3r.
  • Chapisz

    06-04-2015 16:37

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    No własnie ja się zastanawiam nad prnieiesezniem.Polecacie jakies firmy?Ja w necie znalazłam kilka pozytywnych opinii o p. Kurniku czy ktos z nim wspf3łpracował i mf3głby sie wypowiedziec?
  • Amir

    08-04-2015 14:27

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    pisze:piękne pelargonie masz :)to się ciesz że kartkf3wy masz już za sobą ;D no wzdiisz.. :D a ja od dziecka mam praktycznie proste jak druty i to już chyba się nie zmieni :D http://dudrbjpbha.com [url=http://zovxxak.com]zovxxak[/url] [link=http://wntxtczx.com]wntxtczx[/link]
  • Josinalva

    09-04-2015 00:46

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    We need more inthgiss like this in this thread.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest