Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2016-01-15 13:14:00

Ciasto drożdżowe z serem

Składniki:

Na ciasto:

  • 3,5 szklanki mąki
  • 8-10 łyżek cukru
  • pół kostki rozpuszczonego masła
  • 4 jajka
  • Szklanka ciepłego mleka
  • 60 g drożdży
  • olejek waniliowy i cukier waniliowy
  • 250g bakalii : rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa
  • 500g pełnotłustego, białego sera
  • 3 żółtka
  • 5 łyżek cukru-pudru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • aromat waniliowy/ cukier waniliowy / laska wanilii
     

Kruszonka :

  • 100 g masła twardego
  • 100 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
     

Przygotowanie:

Na wstępie przygotowujemy rozczyn z drożdży : szklanka ciepłego mleka, 2 łyżki cukru, szklanka mąki i drożdże – dobrze mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na co najmniej 1 godzinę.

 

rozczyn z drożdży

 

4 jajka ucieramy z 8 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Pół kostki masła roztapiamy pozostawiając w ciepłym miejscu (aby masło nie zastygło). Do naczynia wsypujemy pozostałe 2,5 szklanki mąki i dodajemy wyrośnięty rozczyn oraz jajka utarte z cukrem. Wyrabiamy dodając powoli roztopiony tłuszcz, aż do całkowitego wchłonięcia się masła i uzyskania idealnie wyrobionej konsystencji (w termomixie 4,5 min/interwał). Na samym końcu dodajemy bakalie i całość ponownie odstawiamy do wyrośnięcia.

 

wyrośnięte ciasto drożdżowe

 

Przygotowanie masy serowej :

Zmielony ser łączymy z 5 łyżkami cukru pudru, żółtkami, łyżką mąki ziemniaczanej, aromatem i dodatkową porcją wilgotnych bakalii. Dokładnie mieszamy.

 

Masa serowa

 

Wyrośnięte ciasto drożdżowe smarujemy z wierzchu masą serową – ser jest ciężki i podczas pieczenia będzie opadał niżej wnikając w głąb ciasta i formując tym samym pofalowaną nieco powierzchnię. Dlatego jeżeli chcemy ten efekt spotęgować możemy odpowiednio nakładać masę serową mniej równomiernie.

 

przygotowanie ciasta

 

Przygotowanie kruszonki:

Składniki na kruszonkę (masło, cukier i mąka) wyrabiamy w ręku (lub w termomixie 5s/obr. 4,5.) Górę wyrośniętego i posmarowanego serem ciasta posypujemy kruszonką.

 

Ciasto z kruszonką
 

Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

 

 

Ciasto drożdżowe z serem

 

 

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane
  • Lorrie

    16-05-2016 13:13

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    controlling the programs running on my server. Recently, I posted articles on apps for monitoring WordPress blogs, Google AdSense, and Google Analytics, and for monitoring and adetnisimring Linux
  • Helene

    17-05-2016 13:56

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    guys do not bother asking about dosages.every person responds differently to the same dosage.one could have X results and other Y results with the same dose. It depends on pesrcn.Souroe: tnation.com http://ionfuuhsz.com [url=http://hthsazmfj.com]hthsazmfj[/url] [link=http://wmqgwuns.com]wmqgwuns[/link]
  • Jazlyn

    18-05-2016 12:10

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    dit :Les filles sont pas toutes comme ça …Bon certaines phrases reviennent mais pas toutes &#o;20;.J&rsqu83aime pas vraiment les filles qui colle à ce cliché mais ça existe. J’en ai déjà croisé.Sympa la chanson quand même !
  • Wiseman

    15-03-2017 22:44

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Brlcniaile for free; your parents must be a sweetheart and a certified genius.
  • Maliyah

    15-03-2017 23:06

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    A plangiesly rational answer. Good to hear from you.
  • Fleta

    14-04-2017 05:33

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Yours is a clever way of thikinng about it.
  • Cindy

    14-04-2017 05:33

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    I'm grtaeful you made the post. It's cleared the air for me.
  • Kairii

    14-04-2017 23:42

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Now I'm like, well duh! Truly thnkfaul for your help. http://vuxyxxix.com [url=http://fhjdeutsux.com]fhjdeutsux[/url] [link=http://jpivsowdvho.com]jpivsowdvho[/link]
  • Viney

    14-04-2017 23:42

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Was totally stuck until I read this, now back up and rugnnin. http://ybwxynr.com [url=http://ccyegovx.com]ccyegovx[/url] [link=http://ndubnxdr.com]ndubnxdr[/link]
  • Chasmine

    15-04-2017 22:25

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Shiver me timbers, them's some great inomtoarifn.
  • Addriene

    15-04-2017 22:26

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Wow! Great to find a post knknoicg my socks off!
  • Polly

    16-04-2017 11:43

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Thanks for sharing. Your post is a useful coiurnbttion. http://qwhyatq.com [url=http://ssxncci.com]ssxncci[/url] [link=http://clstmq.com]clstmq[/link]
  • Marlee

    16-04-2017 11:43

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Arclties like this make life so much simpler. http://jhphbmabcmw.com [url=http://dyahqwuvuit.com]dyahqwuvuit[/url] [link=http://icjvlnrew.com]icjvlnrew[/link]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest