Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-12-18 09:46:00

Cynamonowy zawijaniec

Składniki:

Naleśniki:
  • 1 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • łyżeczka oleju rzepakowego lub roślinnego
 
Polewa:
  • 4 łyżki masła
  • 60g  serka kremowego
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • ½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
 
Masa cynamonowa:
  • 4 łyżki masła, roztopionego
  • ¼ szklanki brązowego cukru
  • ½ łyżeczka mielonego cynamonu
 
Przygotowanie:
Do średniej wielkości miski wsypujemy brązowy cukier, roztopione masło oraz cynamon, składniki połącz ze sobą. Tak przygotowaną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i odstawiamy. Przygotowujemy polewę – na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy ser, wanilię oraz cukier puder, Wszystkie składniki mieszamy, chwilę gotujemy i odstawiamy, do czasu usmażenia naleśników.
 
Przygotowujemy ciasto na naleśniki – do naczynia wlewamy mleko, dodajemy jajko i łyżeczkę oleju , mieszamy. Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz sól – całość mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy. 
 
Rozgrzewamy patelnię, wylewamy ok 0.5 szklanki ciasta, w momencie gdy ciasto się „zetnie” od brzegu, zaczynamy, okrężnymi ruchami delikatnie wylewać masę cynamonową, tworząc wzór ślimaka. Po kilku chwilach szeroką, drewnianą łopatką odwracamy naleśnik na drugą stronę i kontynuujemy jego smażenie przez ok. 1-2 min.  Czynność powtarzamy aż do wykorzystania całego przygotowanego ciasta. 
 
Naleśniki układamy jeden na drugim, całość ozdabiamy serową polewą. Smacznego!  
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane
  • Bryson

    15-03-2017 23:20

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Heck of a job there, it absutolely helps me out.
  • Jaylen

    14-04-2017 05:34

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Heckuva good job. I sure aprcapiete it.
  • Earthwind

    14-04-2017 23:42

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Just do me a favor and keep writing such trhnneact analyses, OK? http://orshvzv.com [url=http://hpzrmcuifim.com]hpzrmcuifim[/url] [link=http://sxxcdmhm.com]sxxcdmhm[/link]
  • Matilda

    15-04-2017 22:26

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    If not for your writing this topic could be very colotnuved and oblique.
  • Matilda

    15-04-2017 22:26

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    If not for your writing this topic could be very colotnuved and oblique.
  • Tess

    16-04-2017 11:44

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Now I'm like, well duh! Truly thuafknl for your help. http://tjpjceack.com [url=http://fvzfbzoi.com]fvzfbzoi[/url] [link=http://hmtizhhsg.com]hmtizhhsg[/link]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest