Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-07-06 08:42:00

Czekoladowo-orzechowa tarta z solonym karmelem

Składniki:

Na ciasto:
  • 50g blanszowane orzechy laskowe
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 140 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
  • 1 żółtko
Solony karmel:
  • 75g cukru pudru
  • 25g masła
  • 100ml śmietany
  • 1 łyżka złocistego syropu
  • duża szczypta płatków soli morskiej
  • 50g orzechów laskowych, z grubsza posiekanych
 
Na nadzienie :
  • 100g gorzkiej czekolady (70%)
  • 75g masła
  • 2 duże jajka, plus 1 żółtko
  • 50g cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
 
Przygotowanie:
Aby zrobić ciasto, należy drobno zmielić orzechy laskowe w malakserze. Dodać mąkę, cukier puder i masło, i mieszać, aż mieszanina przypomina bułkę tartą. Dodać żółtka jajek i 1­2 łyżki zimnej wody i mieszać do momentu aż ciasto będzie związane. Wyjąć z malaksera, zawinąć w folię spożywczą i chłodzić przez 30 minut.
 
Rozgrzać piekarnik do 180 ° C. Na posypanej mąką powierzchni rozwałkować ciasto do okręgu o średnicy około 23 cm. Włożyć ciasto do formy do tarty, przyciąć krawędzie i nakłuć widelcem. Obciążyć fasolą lub grochem. Piec przez 20 minut, a następnie ostrożnie usunąć fasolę i pergamin do pieczenia i piec przez kolejne 5­10 minut, aż ciasto będzie złote. Pozostawić do ostygnięcia.
 
Tymczasem, zrobić solony karmel. Wsypać cukier do rondelka, dodać 1­2 łyżki wody i podgrzać delikatnie do momentu rozpuszczenia się cukru. Zwiększyć ogień i gotować, aż cukier się skarmelizuje. Zmniejszyć ogień i dodać masło, śmietanę i syrop. Mieszać, aż sos będzie gładki i gęsty. Zdjąć z ognia i dodać sól. Pozostawić do ostygnięcia na kilka minut, a następnie rozsmarować na spodzie tarty. Posypać orzechami laskowymi i odstawić.
 
Na nadzienie czekoladowe, stopić czekoladę i masło w misce żaroodpornej ustawionej nad garnkiem z gotującą się wodą. Mieszać, aż będzie masa będzie gładka, a następnie zdjąć z ognia i odstawić do lekkiego ostygnięcia. W osobnej misce ubić jajka, żółtka i cukier puder. Dodać rozpuszczoną czekoladę i kakao, a następnie polać tartę. Piec przez 20 ­ 25 minut. Pozostawić schłodzone do temperatury pokojowej.
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest