Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-01-19 09:35:00

Faworki

Składniki:

  • 1 1/4 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 jajko 
  • 1 1/2 łyżki rumu
  • olej roślinny (do smażenia)
  • cukier puder do obsypania

 

Przygotowanie:

Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sól do miski, a następnie wymieszać z cukrem. Dodać jajka, i mieszać aż do jednolitej masy. Stopniowo dodać rum i kontynuować mieszanie aż ciasto się połączy. 

Na stolnicy oprószonej mąką aagnieść ciasto, aż będzie gładkie i podzielić na ćwiartki. Ciasto cienko rozwałkować, podzielić na paski szerokości ok. 3cm i długości pozwalającej na swobodne smażenie w naczyniu. W środku pasków robić nacięcia (wzdłuż) i przeplatać. 

Rozgrzać olej w naczyniu i smażyć na dużym ogniu przez 1-2 minut, aż faworki nabiorą brązowego koloru. Układać na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło, posypane cukrem pudrem. 

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest