Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-03-20 15:26:00

Filet Mignon w Merlocie

Składniki:

  • 2 steki wołowe z polędwicy,
  • 3 łyżki masła,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 szklanka Merlota,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 1/8 łyżeczki soli.


Przygotowanie:

Na małej patelni przygotuj steki, smażąc je na łyżce masła i oliwy na średnim ogniu przez około 4 - 6 minut z każdej strony, aby otrzymać średnio wysmażonego steka. Nie pozwól mięsu wystygnąć.
 

Na tej samej patelni doprowadź do wrzenia wino i zredukuj je do objętości ¼ szklanki. Dodaj śmietanę, sól, pozostałe masło i ponownie doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 1 – 2 minuty, tak by masło się rozpuściło, a sos zgęstniał. Pamiętaj, by cały czas mieszać. Polej otrzymanym sosem mięso i od razu serwuj.

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest