Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-03-27 08:42:00

Grillowane warzywa

Składniki:

  • 3 czerwone papryki, bez pestek, przecięte na pół,
  • dynia, pocięta w prostokąty,
  • 3 cukinie, pokrojone wzdłuż, potem na prostokąty,
  • 3 bakłażany, krojone wzdłuż, potem na prostokąty,
  • 12 grzybów Crimini,
  • 1 pęczek szparagów (przycięte),
  • 12 zielonych cebulek, z odciętymi korzonkami,
  • 1/4 szklanki i łyżeczki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 ząbki czosnku / do zmielenia,
  • odrobina świeżej pietruszki, posiekanej,
  • odrobina świeżych liści bazylii, posiekanych,
  • 1/2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu,
  • łyżeczka świeżo zmielonego, czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Umyj warzywa i za pomocą pędzla otocz je oliwą z oliwek – tak by były całkowicie nią pokryte. Rozpal grilla albo ustaw patelnię na średnim ogniu. Posyp warzywa solą i pieprzem. Partiami wstawiaj je na patelnię lub na grilla – papryki potrzebowały będą około 8-10 minut, 7 minut potrzebować będzie dynia, cukinia ,bakłażan oraz grzyby. 4 minuty wystarczą cebuli i szparagom. Kluczem jest by nie obracać zbyt często warzyw, które są na patelni lub grillu. Do tym jak kolejna porcja warzyw zrobi się miękka przełóż ją na talerz. W czasie gdy warzywa się grillują pozostałą oliwę z oliwek ubij trzepaczka razem z octem balsamicznym, pietruszką, bazylią, rozmarynem w małej misce. Dodaj sól i pieprz do smaku. Skrop warzywa gdy będą gotowe. Podawaj na ciepło lub w temperaturze pokojowej.

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest