Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-02-24 10:56:00

Grillowany łosoś

Składniki:

  • filet łososia (ok. 680 g),
  • 1/3 szklanki sosu sojowego,
  • 1/3 szklanki brązowego cukru,
  • 1/3 szklanki wody,
  • ¼ szklanki oleju roślinnego,
  • szczypta pieprzu cytrynowego,
  • szczypta czosnku granulowanego,
  • szczypta soli.







Przygotowanie:


Natrzeć fileta pieprzem cytrynowym, solą i czosnkiem.

W małej misce połączyć ze sobą sos sojowy, brązowy cukier, wodę oraz olej roślinny i mieszać tak długo, aż cukier nie rozpuści się całkowicie.

W plastikowej torbie umieścić łososia, polać go otrzymanym sosem, zamknąć szczelnie i schładzać w lodówce przez minimum dwie godziny.

Rozgrzać grilla na średnią temperaturę i delikatnie natłuścić ruszt olejem. Łososia grillować przez około 6 do 8 minut tak, by stał się kruchy i możliwe było łatwe oddzielenie jego płatów widelcem.

Podawać z warzywami i cytryną do skropienia.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest