Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-05-19 09:58:00

Halibut w zielonym curry

Składniki:

  • 450g halibuta,
  • sól,
  • pęczek cienko posiekanej trawy cytrynowej,
  • 1 słodka cebula, posiekana,
  • kawałek świeżego imbiru (ok. 2,5 cm), obrany i starty na drobnych oczkach,
  • 2 ostre zielone papryczki chili (tajskie, Cayenne lub serrano),
  • 1 puszka mleczka kokosowego,
  • 3 łyżki tajskiej pasty zielone curry,
  • 2 łyżki sosu rybnego,
  • 3 – 5 listków limonki,
  • 2 łyżki posiekanych liści bazylii (o ile to możliwe, tajskiej bazylii),
  • 2 łyżki oleju roślinnego.



Przygotowanie:

Pokrój halibuta w większą kostkę (ok. 5 cm) i posól.

W woku lub zwykłej patelni rozgrzej mocno olej roślinny i dodaj cebulę, trawę cytrynową, imbir oraz posiekane zielone chili. Zwiększ temperaturę smażenia na 2 – 3 minuty, ciągle mieszając – cebula powinna nabrać kolorów.

Dodaj mleczko kokosowe, pastę curry oraz zmniejsz temperaturę. Wymieszaj dokładnie. Teraz kolej na sos rybny oraz liście limonki. Mieszając, podgrzewaj całość około 5 minut. Sos nie może się mocno gotować.

Na koniec dodaj halibuta i gotuj 5 – 10 minut. Serwuj z białym ryżem oraz białym winem, najlepiej Rieslingiem.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest