Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-10-13 12:16:00

Indyjskie samosy z jagnięciną i sosem miętowym

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 ¾ łyżeczki soli,
  • 6 łyżek ghee, ewentualnie oleju,
  • ok. 10 łyżek zimnej wody,
  • 1 szklanka posiekanej cebuli,
  • 4 łyżeczki startego świeżego imbiru,
  • 1 łyżka + ¼ łyżeczki przeciśniętego przez praskę świeżego czosnku,
  • 3 zielone papryczki chili (np. serrano), bez pestek, posiekane w drobną kostkę,
  • 1 ¼ łyżeczki mielonej kolendry,
  • 1 ¼ łyżeczki garam masala,
  • 1 ¼ łyżeczki kuminu w ziarnach,
  • ¼ łyżeczki kurkumy,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 600 g jagnięciny,
  • ¼ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu,
  • ¼ szklanki posiekanej świeżej kolendry,
  • 3 szklanki świeżych liści mięty,
  • 1 ½ łyżeczki cukru,
  • 1 ½ łyżeczki soku z cytryny,
  • olej do smażenia.


Przygotowanie:

Zrób najpierw ciasto łącząc mąkę z ¼ łyżeczki soli i dodając 4 łyżki ghee wymieszaj dokładnie. Teraz dodawaj wodę (zwykle około 10 łyżek) – po jednej łyżce, cały czas mieszając – ciasto powinno mieć taką konsystencję, by z łatwością uformować z niej kulę. Zagnieć ciasto, uformuj z niego gruby placek i owiń folią. Pozostaw w lodówce na około 1 godzinę.

W tym czasie przygotuj farsz. Rozgrzej pozostałą część ghee i dodaj ¾ szklanki cebuli. Zeszklij ją i dodaj 1 łyżkę imbiru, 1 łyżkę czosnku, jedną chili, kolendrę, garam masala, kumin, kurkumę i cynamon. Podmażaj przyprawy aż uwolnią swoje aromaty – około 2 minuty. Dodaj mięso, 1 ¼ łyżeczki soli, 1/8 łyżeczki papryki oraz ¼ szklanki gorącej wody. Przykryj i gotuj, mieszając co jakiś czas, aż mięso stanie się miękkie, a cała woda się wchłonie, około 25 minut. Dodaj 3 łyżki świeżej kolendry i odstaw do całkowitego ostygnięcia.

W czasie gotowania się mięsa, przygotuj sos miętowy. Połącz miętę z pozostałą świeżą kolendrą, pozostałą częścią cebuli oraz imbiru, ¼ łyżeczki czosnku, zielonym chili, solą, cukrem, sokiem z cytryny i 3 lub 4 łyżkami wody. Zblenduj całość na gładkie puree i odstaw je do lodówki.

Ciasto na samosy podziel na 10 porcji i każdą z nich uformuj w kulkę, po czym rozwałkuj na okrągłe placki. Każdy z nich przekrój na pół. Lekko zwilż krawędzie każdego placka, a następnie złącz ze sobą krawędzie tak, by stworzyć rożek. Delikatnie nałóż po ok. 2 czubate łyżki farszu i zamknij pierożek. Dokładnie ściśnij wszystkie krawędzie, by ciasto się nie rozeszło. W ten sam sposób uzupełnij pozostałe pierożki.

Kiedy wszystkie będą gotowe, smaż samosy w głębokim tłuszczu (rozgrzanym do temperatury 180 st. C) przez około 4 – 5 minut, aż będą złoto-brązowe i chrupiące. Odsącz samosy na papierowym ręczniku i serwuj je z miętowym sosem.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest