Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-09-28 09:26:00

Jeżynowe tarty

Składniki

na ciasto:

  • 6 łyżek masła, drobno posiekanego
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 1 łyżka cukru
  • ⅛ łyżeczki soli
  • 1 szklanka mąki
 
 na farsz:
 
  • 1.4 szklanki cukru
  • 3 łyżki skrobi kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki
  • ⅛ łyżeczki soli
  • 3 żółtka
  • 1 i ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki masła, schłodzonego i pokrojonego w drobną kostkę
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 5 filiżanek jeżyn
 
Przygotowanie:
 
Ciasto: Rozgrzej piekarnik do 200’C. W żaroodpornej misce zmieszaj wodę, olej, cukier, sól i masło. Mieszankę wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 min, do czasu, aż masło się rozpuści, a na powierzchni zaczną pojawiać się jasnobrązowe pęcherzyki. Wyjmij miskę z piekarnika, a powstałą masę zmieszaj z mąką - pamiętaj, by całość była jednolita i gładka. Otrzymaną masę rozwałkuj delikatnie, po czym wypełnij nią foremki do tarty tak, by tworzyły małe koszyczki, które później uzupełnisz nadzieniem. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem. Foremki umieść w gorącym piekarniku i piecz ok. 10 - 12 minut. Po wyjęciu z piekarnika - ostudź.
 
Nadzienie: Zmieszaj ze sobą cukier, skrobię kukurydzianą, mąkę, sól oraz żółtka. Całość mieszaj tak długo, aż uzyskasz gładką masę. Mleko i masło podgrzej. Zdejmij z ognia, wymieszaj z przygotowanymi wcześniej składnikami. Dodaj ekstrakt waniliowy i dokładnie wymieszaj całość, aż połączy się i utworzy jednolitą masę. Gotowy krem przełóż do miski, przykryj folią spożywczą (pamiętaj, by folia uciskała przygotowane nadzienie, nie zostawiaj wolnej przestrzeni). Odstaw wszystko na co najmniej 2 godziny. W tym czasie krem nabierze odpowiedniej konsystencji.  Gdy zgęstnieje, przełóż go do przygotowanych wcześniej foremek z ciasta. Wierzch powstałych babeczek udekoruj świeżymi jeżynami. 
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest