Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-04-10 10:04:00

Karczochy smażone z czosnkiem, szalotką i słodkim wermutem

Składniki:

  • 450 g mrożonych serc karczochów,
  • 1 łyżeczka masła,
  • 1 łyżeczka oliwy extra virgin,
  • 1 mała szalotka, cienko posiekana,
  • 1 ząbek czosnku, cienko posiekany,
  • sól morska i pieprz do smaku,
  • 15 – 30 ml słodkiego wermutu,
  • garść siekanej, świeżej pietruszki.


Przygotowanie:

Karczochy włóż do garnka i nalej wody tak, aby przykryć je w całości. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Odkryj garnek, zmniejsz ogień i gotuj karczochy około 10 – 15 minut. Po tym czasie wyłów karczochy i przenieś je na bok.

Rozgrzej patelnię i dodaj masło i oliwę. Kiedy masło się rozpuści, dodaj szalotkę oraz czosnek. Podsmaż około 1 – 2 minuty do lekkiego zbrązowienia. Dodaj karczochy i wymieszaj dokładnie. Gotuj około 2 minuty, co jakiś czas mieszając. Dolej wermutu, gotuj jeszcze minutę.

Serwuj od razu po przygotowaniu, posypując całość pietruszką.

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest