Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-12-18 12:56:00

Karp w galarecie

Składniki:

  • 1 karp
  • 3-4 cebule
  • 2 pietruszki
  • ½ niedużego selera
  • 2 marchewki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1 liść laurowy


Przygotowanie:
Karpia oczyść, wypatrosz, dokładnie umyj i podziel na dzwonki, nie wyrzucaj głowy i resztek.  Warzywa oczyść, zalej wodą i gotuj kilka minut, dodaj do nich głowę i inne resztki ryby, następnie dopraw solą, cukrem, liściem laurowym, zielem angielskim oraz pieprzem. Gotuj pod przykryciem, na wolnym ogniu przez około 60 minut. Po ugotowaniu wywar przecedź,  marchewkę pokrój w plasterki. 


Do wrzącego, przecedzonego wywaru dodaj dzwonki karpia i gotuj przez około 10 minut, po czym zdejmij z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Dzwonki wyciągnij z wywaru, obierz ze skóry i z ości, ułóż na półmisku lub w naczyniach razem z marchewką.
W kilku łyżkach wody namocz żelatynę, gdy zgęstnieje dodaj ją do rondelka z gorącym wywarem i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia się. Zalej przygotowaną uprzednio rybę, po czym zostaw do wystygnięcia i stężenia.
 

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane
  • Marta

    06-01-2016 11:17

    Aktualna ocena: 1.0

    0 osób, które to lubią

    Karp w galarecie-mniam mniam u nas jest zawsze:)ale bez cebuli.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest