Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-05-04 08:37:00

Krewetki po karaibsku z chlebkiem z chilli

Składniki:

     
    Karaibski chlebek:
  • 200g białej mąki (lub mieszaniny 50g mąki razowej i 150g białej)
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1­2 łyżeczki suszonych płatków chilli do smaku
  • 1 łyżeczka skruszonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 4 łyżeczki oleju słonecznikowego
 
Curry:
  • 2 łyżeczki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki curry
  • słodkie ziemniaki, obrane i pokrojone w 1cm kostkę
  • 4cm świeżego imbiru, obranego, pokrojonego w długie, cienkie paski
  • 1 czerwone chilli, drobno posiekane
  • 400g mleka kokosowego
  • 250m bulionu warzywnego
  • 75g groszku cukrowego
  • 75g kukurydzy
  • 225g krewetek jumbo
  • 1 pęczek dymki, posiekany
  • sok z 1 limonki
   
Przygotowanie:
Umieść mąkę, proszek do pieczenia, płatki chili, pieprz i sól w dużej misce. Wymieszaj razemi zrób studnię w centrum. Wlej 125 ml zimnej wody i mieszaj wszystko razem, aż utworzą miękkie ciasto. Zagniataj je przez 10 minut, po czym pozostaw w ciepłymi miejscu na około 20minut.
 
Rozgrzej piekarnik do 110C. Włóż dwie duże patelnie na płycie nad dolnym lub średnim ruszcie. Podzielić ciasto na cztery równe części i każdą z nich uformuj na kształt kuli. Rozwałkuj na cieniutki placek. Rozgrzej jedną łyżeczkę oleju na patelni i podsmażaj ciasto przez około dwie minuty z każdej strony. Po ugotowaniu, złóż chlebek na pół, wstaw do piekarnika, trzymając w cieple.
 
Na dużej patelni na średnim ogniu upraż wiórki kokosowe, regularnie przerzucając, aby się nie spaliły. Zmniejsz ogień i zalej wiórki mlekiem, dodaj ziemniaki, imbir i chilli i dobrze wymieszaj. Gotuj na wolnym ogniu przez około 6­8 minut, aż ziemniaki są prawie miękkie. Dodaj groszek cukrowy i kukurydza i gotuj przez 4­6 minut, aż zmiękną, mieszając od czasu do czasu. Dorzuć krewetki i gotuj przez dwie minuty, aż kolor krewetek zmieni się z szarego na różowy. Zdejmij z ognia, dorzuć dymkę, sok z limonki i dopraw do smaku.
 
Podawaj z chlebkiem.
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest