Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-03-27 08:46:00

Krewetki po wietnamsku z makaronem

Składniki:

  • 18 dużych krewetek, obranych,
  • opakowanie makaronu spaghetti,
  • 1 puszka serc palmy (nazywane inaczej palmito lub chonta), osuszone,
  • 1 słodka cebula (pokrojona na cienkie plastry),
  • 3 pomidory pokrojone w ćwiartki,
  • świeże zioła do dekoracji,

Na marynatę chili-limonkową:

  • 1 łyżka drobno posiekanej zielonej cebuli ,
  • 1 łyżka drobno posiekanej świeżej kolendry,
  • 2 łyżki mielonego świeżego imbiru,
  • 2 ząbki czosnku, mielonego,
  • 1/2 szklanki świeżego soku z cytryny,
  • 1/2 szklanki sosu rybnego,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżki sosu Sriracha Hot Chilli,
  • 1/4 szklanki sake,
  • 2 łyżki ciemnego oleju sezamowego,
  • 1/4 szklanki sosu sojowego,
  • 1 suszone chili de Arbol,
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii,
  • 1/8 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu.

Przygotowanie:

Aby przygotować marynatę, wystarczy zmieszać dokładnie wszystkie składniki. Szklankę gotowej marynaty wlewamy do naczynia (lub dużej plastikowej torby foliowej z zapięciem zip-top), dodajemy krewetki i dokładnie mieszamy. Chłodzimy przez 30 minut.

Gotujemy makaron al dente. Pozostałą marynatę (powinna pozostać 1 szklanka) wlewamy do dużej miski i mieszamy z gotowym makaronem. Serca palmy kroimy na cienkie paski i wraz z cebulą dodajemy do makaronu. Całość delikatnie mieszamy.

Rozgrzewamy grill. Krewetki wyjmujemy z marynaty i grillujemy na średnim ogniu (180-200 st. C) przez 2 minuty na każdą stronę.

Na talerzu układamy makaron, kawałki pomidorów oraz krewetki, dekorujemy świeżymi ziołami.

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest