Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2017-06-23 10:48:49

Kruche ciasto z malinami

 Składniki na ciasto

  •          2,5 szklanki mąki
  •          250 g zimnego masła
  •          5 żółtek
  •          2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •          3 łyżki cukru pudru

Przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy szybko nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy resztę składników i szybko gnieciemy. Całość dzielimy na 2 części w stosunku 3:2, zawijamy  obie części w folię spożywczą i mrozimy. Blachę smarujemy masłem i wykładamy  papierem do pieczenia. Bierzemy większą część ciasta i ścieramy na tarce na spód blachy. Lekko przyklepujemy i wyrównujemy. Pieczemy w 190 stopniach na złoty kolor przez 20 minut. Odstawiamy do wystudzenia.

Składniki na piankę

  •          5 białek
  •          1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  •          16 g cukru wanilinowego
  •          80 g budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru
  •          1/2 szklanki oleju
  •          500 g malin
  •          cukier puder

Ubijamy białka a sztywno, następnie stopniowo wsypujemy drobny cukier i cukier wanilinowy stale ubijając. Dalej miksując, powoli wsypujemy proszek budyniowy i olej. Ubitą pianę wykładamy na zimny spód. Wyrównujemy i na wierzchu lekko wpychamy do pianki. Na wierzch ścieramy pozostałą część ciasta. Całość pieczemy w 190 stopniach 30-40 minut. Po wystudzeniu prószymy cukrem pudrem.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane
  • marta

    22-07-2017 09:15

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Ile czasu mrozimy to ciasto?
  • marta

    22-07-2017 09:15

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Ile czasu mrozimy to ciasto?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest