Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-02-23 10:03:00

Lazania z cukinii

Składniki:

  • 450 g chudego mięsa wołowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 2 puszki pomidorów
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
  • 3 średnie cukinie
  • 425 g odtłuszczonej ricotty
  • 450 g mozzarelli
  • 1/4 szklanki Parmigiano Reggiano
  • 1 duże jajko
 
 
Przygotowanie:
W średniej wielkości patelni wymieszaj mięso z ziołami i solą. Po przesmażeniu odcedź z nadmiaru tłuszczu. Dolej oliwę, wrzuć czosnek i cebulę, podsmażając przez 2 minuty. Ponownie wrzuć mięso na patelnię, dodaj pomidory, bazylię, sól i pieprz. Duś na niskim ogniu co najmniej 30­40 minut, pod przykryciem. Nie dodawaj wody, sos powinien być gęsty.
 
Na ruszcie lub patelni grillowej, podsmaż cukinię, pokrojoną w paski z każdej strony, aż zmięknie, co zajmie około 1­2 minut z każdej strony. Odsącz z nadmiaru wilgoci papierowym ręcznikiem. Rozgrzej piekarnik do 180°.
 
W średniej misce wymieszaj ser ricotta, parmezan i jajo.  W naczyniu żaroodpornym 9x12 rozlej trochę sosu na dno i ułóż warstwę cukinii. Następnie ułóż mięso przemieszane z parmezanem, ricottą i jajkiem, przykryj z góry mozzarellą i powtórzaj proces, aż wszystkie składniki zostaną wykorzystane.
 
Piecz 45 minut. Przed podaniem odstaw na około 5 ­ 10 minut.
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest