Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-01-27 12:07:00

Maki sushi

Składniki:

  • ½ - ¾ szklanki ryżu do sushi,
  • 2 łyżeczki czarnego i białego sezamu w ziarnach,
  • 250 g szparagów,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • ½ łyżeczki bulionu z drobiu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 100 g carpaccio z łososia,
  • płaty nori.








Przygotowanie:
W pierwszej kolejności przygotuj szparagi. Rozgrzej piekarnik. W żaroodpornym naczyniu ułóż szparagi, skrop je oliwą oraz bulionem i posyp solą i pieprzem. Ostrożnie wymieszaj całość, by nie zniszczyć warzyw. Zapiekaj przez 5 minut, wymieszaj i pozostaw w piekarniku przez kolejne 5 minut. Przed dodaniem szparagów do sushi, koniecznie muszą one wystygnąć!

Teraz możesz zacząć skręcać sushi. Połóż płat wodorostów nori (błyszczącą stroną do góry) na macie do rolowania sushi i przykryj go warstwą ryżu (1 cm od góry i od dołu pozostaw pusty). Posyp ziarnami sezamu.

Połóż kawałek folii spożywczej na ryżu i przyciśnij go mocno do płata nori, po czym odwróć go na drugą stronę. Wprost na nori ułóż porcję łososia, a na niego jednego szparaga.

Zwiń powoli sushi tak, by usunąć folię z zawijanego płata (ryż z sezamem powinien być na wierzchu) i ułóż go ponownie na folii. Fragment nori bez ryżu przykryj łososiem, zawiń ciasno w folię, aby przy krojeniu na porcje danie się nie rozpadło, zawiń końcówki folii. Podziel sushi na 7-8 kawałków (ciągle w folii – to zapobiegnie zniszczeniu kawałków), a następnie powoli usuń folię z każdej porcji dania osobno.

Do maki sushi podaj sos sojowy i wasabi.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane
  • Tallin

    16-05-2016 16:30

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Thank you, Barry and Stella, her best friend Mini. Very sad, but houleplfy I will see you at a bookshop. Take care not to catch a cold in a tutu. Best wishes, Sadami
  • Debra

    17-05-2016 07:44

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Todella hyvä idea! Juuri viimeksi kävi niin, että kun muutamasta kirjasta oli hieman käpristynyt sivu, anittvariaatiksetä hylkäsi kylmästi kirjani. Kiikutin ne sitten kirjaston vaihtokärryyn ja heti seuraavana päivänä olivat kadonneet!
  • Connie

    18-05-2016 12:27

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Shop With Me Mama Filed Under: Giveaways, Movies Tagged With: Giveaway, Movies About MomKathy is the founder of A Mom's Impression, a wife to a handsome man, a mom to a beautiful boy and a full time kitgredarnen teacher. She loves to shop, relax,read, take photos, and hang out with her family. Welcome to the world of a happy new mom!
  • Latasha

    19-05-2016 15:17

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    disse:Mas ai também incluiriamos as fantasmas?São putas campanhas que, por corasnvedorismo do cliente, ou da agência, ou sei la por que ou por quem, são vinculadas somente para abocanhar prêmios.São exemplos de criatividade mas também reflexos conservadores do mercado.E nesse pensamento, chegas-se naquela discussão que rola no coxa creme, de mudar mercado, mudar agências, mudar formatos.. (isso, aprofundando beeem no assunto mesmo).Liguei essas duas discuções porque ACHO http://eftmxhwvz.com [url=http://wpdosibz.com]wpdosibz[/url] [link=http://gapffljnkc.com]gapffljnkc[/link]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest