Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2013-11-05 12:36:07

Marokańska sałatka z quinoi

Składniki:

  • 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek,
  • 1 średnia cebula (drobno posiekana),
  • 2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry,
  • ½ łyżeczki sproszkowanego chili,
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej,
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu,
  • ¼ łyżeczki mielonego imbiru,
  • ⅛ łyżeczki mielonych goździków,
  • ½ łyżeczki soli morskiej,
  • 1 szklanka quinoi (komosy ryżowej),
  • 1 i ¼ szkl. wody,
  • 2 szklanki grubo startej marchewki,
  • trochę ponad ¼ szkl. blanszowanych migdałów pokrojonych w słupki (¼ zawartości szkl. przeznaczona bezpośrednio do potrawy, reszta do dekoracji),
  • ¼ szkl. zblanszowanych rodzynek


Sporządzanie:


W małej miseczce wymieszaj dokładnie wszystkie przyprawy i sól.

Rozgrzej na średnim płomieniu garnek z olejem, dodaj pokrojoną cebulę i smaż, mieszając regularnie, ok 5 min., aby zrobiła się miękka. Dodaj przygotowaną mieszankę przypraw i smaż jeszcze przez minutę.

Wymieszaj całość z quinoą i startą marchewką. Zalej wodą z dodatkiem rodzynków i migdałów. Przykryj i gotuj na bardzo małym ogniu przez ok. 12-15 min. Zdejmij z palnika garnek i odstaw do ostygnięcia jego zawartości na kolejne 10 min.

Wyporcjuj wszystko do miseczek i wykończ dekoracją z migdałów. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest