Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-04-02 09:46:00

Marynowane grillowane warzywa

Składniki:

na marynatę:

  • ¼ szklanki soku z cytryny,
  • starta skórka z 1 cytryny,
  • 1/8 szklanki octu winnego z białego wina,
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 łyżeczki suszonego rozmarynu,
  • 2 łyżki suszonej (lub świeżej) natki pietruszki,
  • 2-3 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • sól i pieprz do smaku,

warzywa:

  • 2 małe cukinie, umyte i pokrojone w podłużne paski, grubość według uznania,
  • 2 małe żółte kabaczki, umyte i pokrojone w podłużne paski, grubość według uznania,
  • 2 grzyby portobello, umyte i pokrojone w paski, grubość według uznania,
  • 450 gramów szparagów, umytych i bez grubych końców.
  • ocet balsamiczny do pokropienia.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty. Dodaj odpowiednio przygotowane warzywa i wymieszaj tak aby wszystkie były dobrze poryte marynatą.

Włóż do lodówki na 30-90 minut (można również od razu grillować). Rozgrzej grilla do średniej temperatury. Grilluj warzywa po około 3-5 minut z każdej strony albo aż zmiękną. Podawaj zimne lub ciepłe pokropione octem balsamicznym.
 

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest