Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-04-10 10:19:00

Pieczone ziemniaki ostre w środku, łagodne na zewnątrz

Składniki:

  • 5 ziemniaków w skórce,
  • 2 opakowania serka wiejskiego,
  • 2 cebule, drobno posiekane,
  • 1 posiekana cienko papryka,
  • 2 – 3 zielone chili, posiekane,
  • 1 łyżeczka Garam Masala,
  • 1 łyżeczka chili w proszku,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • ½ łyżeczki ziaren kuminu,
  • 1 liść laurowy,
  • olej do smażenia,
  • posiekana pietruszka, 10 plastrów bekonu, ewentualnie marchewka do dekoracji.

 


Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik i upiecz w nim ziemniaki w skórce. W rondelku rozgrzej 1łyżę oleju, wrzuć kumin i liść laurowy, posiekaną cebulkę i smaż razem przez chwilę. Dodaj paprykę i podsmażaj, dodaj szczyptę soli i kurkumę, a kiedy papryka zrobi się miękka dodaj zielone chili oraz pozostałe przyprawy. Gotuj jeszcze kilka minut, by smaki się wymieszały i zdejmij rondelek z ognia.

Upieczone ziemniaki przekrój na pół, wydrąż łyżeczką lekko ziemniaki tak, żeby było miejsce na farsz. Miąższ ziemniaków możesz dodać do papryki. Całość włóż do wydrążonych ziemniaków, na to połóż łyżkę serka wiejskiego. Posyp ziemniaki pietruszką, na każdym ułóż plasterek bekonu, dla koloru możesz również udekorować danie marchewką w kostce.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest