Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-12-11 15:39:00

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:
Na ciasto

  • 4 szklanki mąki
  •  1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 jajko
  • Gorąca woda
     

Na farsz

  • Duża garść suszonych podgrzybków lub borowików (najlepiej kapeluszy)
  • 1 kg kiszonej kapusty
  • Sól
  • Pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 cebule drobno posiekane
  • Ziele angielskie
  • Liść laurowy
     

Przygotowanie:
Grzyby wsyp do garnka, zalej zimną wodą, przykryj i odstaw na noc. Rano dodaj do nich liść laurowy i ziele angielskie i ugotuj w lekko osolonej wodzie (tej samej, w której się moczyły). Kapustę kiszoną ugotuj do miękkości. Ugotowane grzyby i kapustę bardzo dokładnie posiekaj lub przepuść przez maszynkę. Cebulę podsmaż na oliwie, dodaj do niej zmielony farsz, wszystko dokładnie wymieszaj, dopraw solą oraz pieprzem i duś całość kilka minut.


Do miski wsyp mąkę, dodaj jajko, sól i oliwę. Wyrabiaj ciasto dodając gorącą wodę, do czasu aż będzie miękkie i elastyczne. Wyrobione ciasto podziel na 3 części, dwie z nich przykryj ściereczką by nie wyschły, jedną rozwałkuj na grubość ok. 3 mm, kółeczka wycinaj szklanką, na środek nałóż farsz i dokładnie zlep brzegi. Tak samo postępuj z kolejnymi częściami ciasta.
Gotowe pierogi wrzucaj do osolonej wrzącej wody, gdy wypłyną na powierzchnię, gotuj jeszcze przez około 3 minuty. Podawaj z zarumienioną na maśle cebulką. Smacznego!
 

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest