Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-01-08 09:55:00

Pikantna tortilla z kurczakiem

Składniki:

  • 1,5kg piersi z kurczaka (bez kości i skóry),
  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów i zielonego chili,
  • 350g topionego sera,
  • 1 szklanka posiekanego sera cheddar,
  • 1 ząbek czosnku (zmielony),
  • 3 łyżeczki chili Ancho w proszku,
  • 1 łyżeczka kminku,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • 1/2 łyżeczki soli czosnkowej,
  • 1/4 szklanki posiekanej kolendry,
  • 6 szalotek (posiekane białe i zielone części),
  • 6-8 placków tortilli.

 



Przygotowanie:

Piersi z kurczaka dopraw solą, połową kminku i jedną łyżeczką chilli. Kurczaka wrzucić na patelnię i dolej szklankę wody. Przykryj i trzymaj na średnim ogniu aż do momentu, kiedy mięso będzie ugotowane. Jeśli jest to konieczne, dodaj więcej wody. Schłodzonego kurczaka rozdrobnij za pomocą widelca.

W misce wymieszaj serek topiony, odsączone pomidory, ser, pozostałe przyprawy, czosnek, kolendrę i szalotkę. Dokładnie wymieszaj. Następnie dodaj schłodzonego kurczaka i ponownie zamieszaj. Całość podziel na równe części, a każdą z nich ułóż na środku rozłożonej tortilli. Rozsmaruj na cienkie warstwy, a krawędzie pozostaw puste. Zwiń mocno każdą tortillę, ale końcówek nie składaj jak w przypadku buritto. Za pomocą ostrego noża pokrój je na kawałki o grubości 2-3cm i ułóż na półmiski (końcówki możesz podać jako dodatek). Przykryj folią i trzymaj w lodówce aż do momentu podania.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane
  • Magda_M

    20-01-2014 10:52

    Aktualna ocena: 4.3

    1 osób, które to lubią

    uwielbiam tortille z różnego rodzaju dodatkami:-) danie szybkie i bardzo sycące. W sam raz na przekąskę dla gości, ja często podaję takie mini danie jak mam niezapowiedzianych gości:-)
  • Rischa

    06-04-2015 15:18

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Malagenia pisze:Zrobiłaś mi apetyt na ten kndeel bułczany. Był czas, gdy dość często robiłam bułczane knedle formie nie za dużych kulek gotowanych w wodzie. Do masy dodawałam natkę pietruszki lub jeszcze uduszone leśne grzyby. Robiłam je wg przepisu spf3łki Makłowicz&Bikont, zwykle do gulaszu lub zawijanych zrazf3w wołowych, bo oba te dania mają u mnie duuużo dobrego sosiku. Suszonych bułek jest u mnie zwykle sporo, bo sama je mielę na tartą. Wyniosłam ten drobiazg z domu Babcia nie uznawała tych ‚zmiotek bf3g wie skąd', jak nazywała tartą bułkę ze sklepu .Ten obecny kndeel jest o tyle wygodniejszy, że jest robiony w kształcie batonu. Seler naciowy bardzo lubię, a te tutaj zioła tymianek, szałwia (suszone chyba też się sprawdzą ?), rf3wnież mogą dać ciekawy smaczek. Podoba mi się pomysł, możliwość zastąpienia części mleka bulionem. Część, to ile 1/3, 1/2 ?Niestety nie mam piekarnika z takim bajerem jak gotowanie na parze i pewnie nie tak wiele czytających taki ma. Chyba można więc ten kndeel przyrządzić w garnku, na parze, dzieląc na 2-3 krf3tsze ? Może wf3wczas zamiast folii Al można by użyć folii spożywczej ? Ona podobno wytrzymuje gotowanie w wodzie czy na parze, jak czytuję, ale sama jeszcze tego nie praktykowałam. Folii spożywczej nie trzeba by chyba smarować masłem ? Zawijać pewnie z małym luzem, bo one trochę rosną ?Jeśli w garnku na parze, to jak długo go ‚parować', te 1/2 h powinno starczyć ?I jeszcze jedno na zdjęciu widzę chyba kawałki bagietki w knedlu ? Ja moczyłam pieczywo aż do całkowitego rozmięknięcia, dolewałam mleka, rozcierałam trochę w palcach, odciskałam potem jeśli było zbyt mokre i do takiej dość już jednorodnej masy dodawałam pozostałe składniki.
  • Takahiro

    08-04-2015 08:14

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    hi sweet dt-team!fantastic inspirations!i am so sorry, i ciepod the wrong link in my entry nr. 78.the link in nr. 79 is the correct one...would you please be so kind and delete my entry with the wrong link?thanx!hugs and kisses from germany,silvi xoxo
  • Sultan

    10-04-2015 11:02

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Basil has ovmoerce so much in the past and, this too, he will ovmoerce. He has you by his side to help him through this. God is watching over both of you. Coming from someone who has just gone through some pretty serious stuff, when you are in your quiet moments is when you will hear and feel God the most. I love you and will pray continually for Basil's recovery and for peace for you. http://ztdzcymof.com [url=http://xxaungqbjv.com]xxaungqbjv[/url] [link=http://zckjonx.com]zckjonx[/link]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest