Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-08-27 08:58:00

Placuszki cukinii

Składniki:

  • 2 sztuki dużej cukinii, starte na grubych oczkach
  • ¼ szklanki mąki
  • ¼ szklanki startego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
 
Przygotowanie:
Cukinie dokładnie umyj i zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Umieść ją w sitku. Posyp solą, wymieszaj i odstaw na ok. 10 minut. Po upływie tego czasu całość wymieszaj raz jeszcze, po czym odsącz nadmiar soku, który powstał z cukinii. W dużej misce zmieszaj mąkę, cukinię, parmezan, czosnek oraz jajko. Całość dopraw solą i pieprzem do smaku.
 
Na dużej patelni, na średnim ogniu, rozgrzej oliwię. Wykładaj powstałe ciasto na patelnię za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki, spłaszczając każdy placek (tak, jak w przypadku grubych naleśników). Smaż około 2 minut, aż spód przybierze złoty kolor. Następnie przerzuć placek na drugą stronę i ponowie smaż aż do zrumienienia. Tym razem placek pozostaw na patelni ok. 1 - 2 minuty dłużej. Zdejmij z patelni. Placki podawaj natychmiast po przygotowaniu, na przykład z keksem gęstej śmietany i listkiem bazylii.
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest