Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-01-28 10:39:00

Potrójny czekoladowy tort ze świeżymi owocami jagodowymi

Składniki:
Ciasto:

  • 2 ¾ szklanki mąki,
  • 1 szklanka niesłodzonego kakao,
  • 2 łyżeczki sody,
  • ¾ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 ¾ szklanki cukru,
  • 4 duże jajka,
  • 2 duże żółtka,
  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
  • ¾ szklanki kawałków czekolady deserowej,


Ganache (czyli francuska masa powstająca z połączenia śmietany i czekolady):

  • 3 szklanki bitej śmietany,
  • 750 g gorzkiej lub deserowej czekolady (niesłodzonej, posiekanej),

Mus:

  • 4 1/3 szklanki mocno schłodzonej bitej śmietany,
  • ½ szklanki syropu kukurydzianego,
  • 650 g lub deserowej czekolady (niesłodzonej, posiekanej),

Dodatkowo:

  • 2/3 szklanki dżemu malinowego bez pestek,
  • 2 koszyki świeżych malin,
  • 500 g świeżych truskawek,
  • opakowanie borówek amerykańskich,
  • opcjonalnie 250 g wiśni i opakowanie jeżyn,


Przygotowanie:
Zacznij od ciasta. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formy do pieczenia posmaruj masłem i oprósz mąką lub wyłóż je papierem do pieczenia, by ciasto bez problemu wyszło z formy.

Zmieszaj dokładnie mąkę, kakao, sodę, sól i proszek do pieczenia w średniej misce. W dużej misce z pomocą miksera wymieszaj cukier, jajka, żółtka aż masa stanie się jednolita. Dodaj olej, śmietanę oraz wanilię i dodaj mieszankę przygotowaną jako pierwszą. Zmniejsz obroty miksera i miksuj minutę. Zwróć uwagę, by na bokach miski nie osiadły składniki – jeśli tak się stanie, zgarnij je do środka i miksuj na szybkich obrotach 3 minuty. Dodaj kawałki czekolady i wymieszaj. Podziel ciasto na trzy części i upiecz z nich trzy biszkopty.

Piecz około 40 minut (drewniany patyczek wsadzony w ciasto powinien być suchy). Wystudź ciasto i pozostaw je w temperaturze pokojowej przez całą noc.

Następne w kolejności przygotuj ganache. Doprowadź do wrzenia śmietankę podgrzewając ją na wolnym ogniu w dużym rondlu. Po zdjęciu z ognia d odaj czekoladę i mieszaj tak długo, aż masa stanie się jednolita, a czekolada się całkowicie rozpuści. Przelej ganache do szklanej miski na 4 godziny. Przykryj i również zostaw na noc.

Teraz przygotuj mus. Ubij 3 1/3 szklanki śmietany tak i schłodź ją w lodówce. Pozostałą szklankę śmietany wymieszaj z syropem kukurydzianym w garnku doprowadzając mieszankę do wrzenia. Po zdjęciu z ognia dodaj czekoladę i mieszaj tak długo, by osiągnąć gładką masę. Tak powstałą, jeszcze ciepłą, masę wlać do bitej śmietany i delikatnie wymieszać. Przykryj szczelnie i schłodź mus przez minimum 8 godzin (również możesz zostawić na noc w lodówce).

Na drugi dzień, zacznij od wycięcia upieczonego ciasta z formy. Każdą warstwę posmaruj dżemem malinowym i schłodź przez 15 minut. Jeśli ganache jest zbyt mocno schłodzone, możesz użyć mikrofalówki w trybie rozmrażania (na 15 sek.), aby masa stała się łatwa do rozsmarowania i nałóż na ciasto pokryte dżemem (pozostaw trochę na później). Następnie delikatnie rozprowadź 3 szklanki musu i ponownie schłodź ciasto przez 30 minut.

Ułóż kolejne warstwy na sobie i posmaruj pozostałą częścią musu ciasto na wierzchu i po bokach, a po chwili na te same fragmenty wylej pozostałą część ganache.

Rozpuść czekoladę w garnku (używając kąpieli wodnej) i polej ciasto płynną czekoladą. Kiedy ta zastygnie (porządnie schładzaj ciasto min. 3 godziny), nałóż na ciasto świeże owoce i od razu serwuj.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane
  • Aneta

    28-01-2014 14:26

    Aktualna ocena: 4.3

    2 osób, które to lubią

    Ciasto trochę pracochłonne ale efekt końcowy? Mmmm pycha!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest