Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-12-17 10:10:00

Pstrąg w galarecie

Składniki:

  • 2 pstrągi (najlepiej filety)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/8 selera
  • 2 listki laurowe
  • 3-4 ziarna ziela angielskie
  • 4-5 ziaren pieprzu
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 4-5 łyżek zielonego groszku z puszki
  • natka pietruszki
  • 1 opakowanie żelatyny
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
 
Przygotowanie:
Do garnka wkładamy oczyszczone filety pstrąga, skórą do dna, dodajemy także marchewkę, pietruszkę i seler, liście laurowe ziele angielskie. Zalej wodą aż do pokrycia wszystkich składników. Gotujemy przez około 20 minut, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 
Łyżką cedzakową z wywaru wyciągamy filety ryby oraz wszystkie warzywa. Pstrąga pozbawiamy skóry, dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na dnie salaterki lub innych pojemników w których będziemy podawać rybę. Marchewkę i jajko kroimy w plasterki i układamy wokół pstrąga, odajemy także groszek, natkę pietruszki.
 
Wywar warzywno – rybny odcedzamy, do około pół litra wywaru dodajemy 3-4 łyżki żelatyny, całość wymieszaj i poczekaj aż lekko stężeje. Zalej przygotowane salaterki z rybą wywarem z żelatyną i odstaw w chłodne miejsce. Po ok, 2 godzinach ryba w galarecie będzie gotowa.
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest