Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-11-03 12:53:00

Ratatouille

TAGI:
Brak tagów

Składniki:

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • ½ małej cebuli, posiekana,
  • 1 łyżeczka tymianku suszonego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • ½ łyżeczki soli,
  • ½ łyżeczki czerwonej papryki w płatkach,
  • 5 ząbków czosnków,
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii,
  • ½ szklanki rozgniecionych pomidorów odmiany Roma,
  • ½ małej cebuli, pokrojonej w plastry,
  • 1 mała cukinia, pokrojonej w plastry,
  • 1 mała dynia, pokrojona w plastry,
  • 1 mały bakłażan, pokrojony w plastry,
  • 1 pomidor, posiekany w kostkę,
  • dodatkowa natka pietruszki posiekana, do podania,
  • garść czarnych oliwek, posiekanych, do podania.

 

Przygotowanie:
Oliwę i posiekaną cebulkę podsmażaj ok. 5 minut na patelni. Dodaj tymianek, oregano, sól i płatki papryki, podsmażaj całość na małym ogniu ok. 15 minut. Dodaj posiekany czosnek i wymieszaj, podsmażaj jeszcze 10 minut. Dodaj świeżą pietruszkę, bazylię i rozmiażdżone pomidory. Wymieszaj i gotuj 5 minut.


Rozgrzej piekarnik do 120 st. C. 


Przygotowany sos wylej do formy do zapiekanki i układaj cukinię, dynię i bakłażana na przemian od środka w kółko. Rozrzuć na wierzch posiekane pomidory i przykryj formę pergaminem i folią aluminiową. Całość zapiekaj przez około 2 godziny. Po tym czasie zdejmij pergamin i folię i podkręć temperaturę piekarnika do 205 st. C i piecz jeszcze 20 – 30 minut, aż warzywa ładnie zbrązowieją.


Przed podaniem danie obsyp posiekaną pietruszką i oliwkami.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest