Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-03-20 15:09:00

Ryba gotowana na parze z ostrym, maślanym sosem

Składniki:

  • 4 filety z okonia morskiego lub lucjana czerwonego ze skórą,
  • kawałek świeżego imbiru, obrany i pokrojony na cieniutkie paseczki,
  • 1 papryczka serrano chili, drobno posiekana,
  • 1 ząbek czosnku, rozgnieciony,
  • drobno starta skórka oraz sok z jednej limonki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • 4 łyżki masła,
  • posiekana świeża kolendra i plasterki szalotki do dekoracji








Przygotowanie:

Z pomocą noża natnij każdy z filetów w czterech miejscach i ułóż je w dużym naczyniu szklanym (najlepiej nada się szklana forma do tarty), skórą do góry. W małej misce połącz imbir, chili, czosnek i skórkę z limonki i posyp mieszanką dokładnie rybę. Dopraw ją solą i pieprzem oraz ułóż na rybie małe kawałki masła. Całość skrop sokiem z limonki.
 

Rybę możesz przygotować w urządzeniu do gotowania na parze. Jeśli takiego nie posiadasz, uformuj trzy kule z folii aluminiowej i ułóż je na dużej i głębokiej patelni. Wlej do niej wodę, doprowadź do wrzenia. Wówczas ostrożnie ustaw formę z rybą na foliowych kulach. Naczynie szczelnie przykryj (może być folią aluminiową). Rybę gotuj na parze około 5 minut – płaty ryby powinny łatwo rozdzielać się z pomocą widelca.
 

Gotowe ryby przenieś na talerze i polej obficie maślanym sosem, który pozostał w naczyniu. Udekoruj kolendrą i szalotką.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest