Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-05-04 09:07:00

Sajgonki z dipem ananasowym

Składniki:

 
Do marynaty:
  • 1 ząbek czosnku, obrany i posiekany
  • 1 papryczka chilli, drobno posiekane
  • 50 g świeżego imbiru, obranego, z grubsza posiekanego
  • 2­4 gałązki świeżego koperku, posiekane
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1­2 łodyg trawy cytrynowej, lekko zgniecione
 
Do sajgonek:
  • 1 cały okoń morski, oczyszczony
  • 10 listków papieru ryżowego
  • 100g makaronu ryżowego, ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu
  • 200g marchewki, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 1⁄2 ananasa, pokrojonego w cienkie zapałki
  • 1 ogórek, bez nasion, pokrojonego w cienkie zapałki
  • 1 cukinia, pokrojona w cienkie zapałki
  • 1 pęczek koperku, podarty na małe gałązki
 
Do sosu ananasowego:
  • 250g świeżego ananasa, skruszonego lub miksowanego
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 papryczka chilli
   
Przygotowanie:
Rozgrzej grill, lub patelnię grillową. Wymieszaj czosnek, chili, imbir, koper, cukier i sok z cytryny z czterema łyżkami wody. Dodaj sos rybny do smaku. Wykonaj trzy nacięcia przez skórę ryby po obu stronach. Wlej kilka łyżeczek marynaty do środka wetknij łodygi trawy cytrynowej, następnie natrzyj resztą marynaty całą skórę. Pozostaw do marynowania przez 20­30 minut.
 
Grilluj ryby przez dziesięć minut po obu stronach, po czym odstaw do ostygnięcia. Do dipu ananasowego połącz ananasa, sos rybny, sok z cytryny i cztery łyżki wody. Dodaj chili do smaku. Odstaw na bok. Rozłóż arkusz papieru ryżowego na desce do krojenia. Zwilż mokrymi palcami, aż nabiorą giętkości.
 
Umieść szczyptę gotowanego makaronu na środku papieru ryżowego. Wytnij łyżkę mięsa z ryby, usuwając wszelkie kości palcami, i umieść na papierze ryżowym z makaronem. Złóż papier ryżowy na raz. Umieść szczyptę posiekanej marchewki, dodaj jeden lub dwa kawałki ogórka, cukinii, ananasa i posyp całość koperkiem. Zwiń w sajgonkę. Podawaj z sosem z ananasa.
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest