Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-05-12 10:03:00

Sałatka z grillowaną wołowiną

Składniki:

  • 450g steku o grubości 2,5 – 3,5 cm,
  • 3 łyżki świeżego soku z limonki,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • 1 ząbek czosnku, przeciśniętego przez praskę,
  • 1 ½ łyżeczki obranego i startego imbiru,
  • 1 ¼ łyżeczki czerwonej pasty curry,
  • olej w spray’u,
  • opakowanie miksu sałat,
  • ½ szklanki posiekanej szalotki,
  • ½ szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 szklanka liści bazylii.

 



Przygotowanie:

Mięso opłukać, osuszyć. W misce wymieszać 1 łyżkę soku z limonki, sos sojowy, olej, cukier, czosnek, imbir i czerwoną pastę curry. Połowę mikstury użyj do zamarynowania mięsa, skrop je dodatkowo 2 łyżkami soku z limonki. Mięso schowaj do lodówki na 4 godziny lub całą noc. Pozostałą część mikstury pozostaw jako dressing do sałaty.

Patelnię do grillowania spryskaj olejem i rozgrzej. Grilluj stek około 5 minut z każdej strony. Pozostaw mięso do w temperaturze pokojowej około 5 minut i pokrój na cienkie plastry.

Połącz sałatę, szalotkę, natkę pietruszki i bazylię z dressingiem i dokładnie wymieszaj. Mięso ułóż na talerzu, na nim ułóż porcję sałaty. Możesz udekorować danie ćwiartkami pomidorków koktajlowych i paluszkami grissini.

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane
  • Adam

    06-04-2015 12:25

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Szczerze mowiac, nigdy tego nie raoilbm. Na pewno trzeba by bylo przygotowac wiecej i plynu, aby w sloikach dobrze przykryl zawartosc (np. z wody i cukru i odrobiny soli). Trzeba tez zapasteryzowac. Najpewniejszym sposobem byloby zamrozenie np. w plastikowych pojemnikach. Jesli zdecydujesz sie zapasteryzowac, bardzo prosze o informacje jak sie udalo, bo jestem ciekawa :)VN:F [1.9.22_1171]proszę czekać...VN:F [1.9.22_1171](from 0 votes)
  • Igor

    06-04-2015 16:47

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    super przepis:) jedankże dołączam się do pytania Marty, może nie jestem uczulony ale dla mnie rybki są niejadalne:Pmoże tak zrobić burgery z wołowiny?Od jakiegoś już czasu chodzi za mną zrobienie porządnycvh burgerf3w z wołowinki:) a czemu nie w wydaniu azjatyckim :)pozdrawiam
  • Cooler

    08-04-2015 14:35

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Hej, mam nietypowa psrobe. Chciałabym się dziś wybrać do jakiejś dobrej indyjskiej restauracji, ale bedzie to moj pierwszy raz i nie wiem jaka wybrac. Wiem ze Ty tez jestes z Warszawy. Moze moglabys jakas polecic? Z gory dziekuję :-) http://lvcqjpita.com [url=http://mfomqwdm.com]mfomqwdm[/url] [link=http://splnlxedff.com]splnlxedff[/link]
  • Virginia

    10-04-2015 11:00

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Bardzo ciekawy pizrpes. Ja tez jestem fanką azjatyckich smakf3w :) Myślisz, że można mięso z ryby zastąpić jakimś drobiem czy innym mięsem? Jestem uczulona na ryby i owoce morza, więc w oryginalnym brzmieniu nie mogę wyprf3bować pizrpesu :( http://pcsqtkdd.com [url=http://quejrcuthx.com]quejrcuthx[/url] [link=http://vwxyrfnldyk.com]vwxyrfnldyk[/link]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest