Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2017-06-13 21:20:00

Sałatka z pieczoną dynią

 Składniki

  •          50 dag dyni
  •          2 gałązki świeżego rozmarynu lub 2 łyżeczki suszonego
  •          1 łyżka oliwy
  •          1 łyżka miodu
  •          1/3 szklanki orzechów włoskich
  •          1/4 szklanki kaszy jęczmiennej pęczak
  •          garść roszponki
  •          80 g sera feta
  •          zagęszczony sos balsamiczny

Przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Dynię obieramy ze skórki, usuwamy środek z pestkami. Miąższ kroimy w kostkę i doprawiamy do smaku. Do całości dodajemy rozmaryn i mieszamy razem z oliwą i miodem. Kawałki dyni wykładamy na blachę wyścieloną papierem i pieczemy około 20 minut. W trakcie pieczenia do przekładamy dynię i dokładamy posiekane orzechy. Kaszę gotujemy do miękkości około 20 minut i dodajemy na blaszce do upieczonej dyni. Całość mieszamy i dodajemy roszponki. Po wymieszaniu dodajemy fety i skraplamy zagęszczonym sosem. Dobrze smakuje na ciepło i na zimno. Całość wyłożyć do talerzy, posypać fetą i skropić zagęszczonym octem balsamicznym. Można podawać na ciepło lub zimno.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest