Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-09-23 14:56:00

Smażony ryż z brokułami

Składniki:

  • 1 szklanka dzikiego ryżu,
  • 2 kwiaty brokułu, posiekane na małe kawałki,
  • 1 średnia cebula posiekana,
  • 1 łyżka + 2 łyżeczki podpieczonego oleju sezamowego,
  • 2 łyżki obranego i startego świeżego imbiru,
  • 3 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę,
  • 3 łyżki sosu Tamari,
  • 1 łyżeczka octu winnego Ume ze śliwek,
  • 1 limonka.


Przygotowane:

W garnku zmieszaj ryż z 1 ¼ szklanki wody, 2 łyżeczkami oleju sezamowego i sporą szczyptę soli. Zagotuj, zmniejsz ogień, tak by lekko się gotując ryż stał się miękki (ok. 13 – 17 minut).

W dużym woku podgrzej 1 łyżkę oleju sezamowego, dodaj cebulę i zeszklij ją. Dodaj ugotowany ryż, czosnek, imbir, brokuły oraz sos i ocet winny. Zmieszaj dokładnie i gotuj, aż brokuły staną się miękkie (ale uważaj, by ich nie rozgotować). Gotowe danie skrop sokiem z limonki.

 

 

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest