Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-07-20 09:55:00

Szaszłyki z grilla

Składniki:

400 g wołowiny, może być polędwica wołowa
2 pierś z kurczaka
papryka słodka - czerwona, zielona, żółta
cebula biała i czerwona
pieczarki
 
Składniki na marynatę ziołową do mięs:
½ szklanki soku z cytryny
2 ząbki czosnku, zmielone
¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
⅓ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
1 łyżka suszonego oregano
gruba sól i świeżo zmielony pieprz
 
Przygotowanie:
Składniki pokrój w duże kostki/talarki. Ponadziewaj na patyczki do szaszłyków. W miseczce zmieszaj marynatę. Polej nią przygotowane szaszłyki. Tak przygotowane piecz przez ok. 15 minut na grillu lub w piekarniku rozgrzanym do 170 - 200’C. Co jakiś czas polewaj szaszłyki resztą marynaty.
 
Podpowiedź: Jeżeli używasz drewnianych patyczków do szaszłyków, to zanim nadziejesz na nie składniki, mocz je przez co najmniej godzinę w wodzie. Dzięki temu drewno dobrze zniesie wysokie temperatury i nie spali się na grillu.
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest