Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2013-11-06 11:03:59

Tarta czekoladowo-gruszkowa

Składniki:

  • 4 twarde gruszki
  • 250 ml wytrawnego białego wina
  • sok z jednej cytryny
  • 125 g cukru
  • 100 g twardego masła
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru pudru
  • 3 duże jajka
  • szczypta soli
  • 100 g mlecznej czekolady dobrej jakości
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka skrobi
  • cukier puder do dekoracji

Poza tym:

  • mąka do wałkowania ciasta
  • tłuszcz do posmarowania formy
  • folia spożywcza


Przygotowanie:

Gruszki obrać i przekroić na pól. Usunąć gniazda nasienne i ogonki. Zagotować wino, sok z cytryny, 400 ml wody i 75 g cukru. Do powstałego syropu dodać gruszki i gotować je na wolnym ogniu przez 15-20 minut, aż staną się miękkie.

Posiekać 75 g masła. Z mąki, masła, cukru pudru, jednego jajka i soli wyrobić gładkie ciasto. Zawinąć je w folie i odstawić w chłodne miejsce. Mleczną czekoladę grubo posiekać i rozpuścić w kąpieli wodnej.

Gruszki wyjąć z syropu i pozwolić im ocieknąć na papierze kuchennym.

Wymieszać śmietankę, 50 g cukru, czekoladę, skrobię i 2 jajka.

Ciasto rozwałkować na pokrytej mąką powierzchni. Wypełnić ciastem posmarowaną tłuszczem formę do tarty. Na wierzch wylać połowę masy czekoladowej, położyć kawałki gruszek. Pozostałą masę czekoladową wylać na gruszki. Piec 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 °C. Tartę wyjąć z piekarnika i odstawić do wystygnięcia.

Gorzką czekoladę grubo posiekać. Czekoladę i 25 g masła rozpuścić w garnku cały czas mieszając. Polewę wylać na tartę. Ciasto odstawić na godzinę w chłodne miejsce, aż czekolada stężeje. Przed podaniem udekorować cukrem pudrem.

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest