Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-09-29 12:14:00

Tatar z tuńczyka i awokado

Składniki:

  • 450g fileta z tuńczyka (najlepiej przeznaczonego do sushi),
  • sól i biały pieprz,
  • ¼ szklanki oliwy extra virgin,
  • 2 łyżki posiekanej szalotki,
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 1 łyżki musztardy Dijon,
  • sok z 2 cytryn,
  • 1 awokado, obrane i bez pestki,
  • 1 szklanka wasabi crème fraîche (przepis poniżej),
  • 12 placków wonton,
  • ¼ szklanki posiekanej czerwonej cebuli lub szczypiorek.


Przygotowanie:

Zacznij od wasabi crème fraîche – do crème fraîche dodaj odrobinę wasabi w proszku i wymieszaj dokładnie. Przykryj miseczkę z sosem i schłodź przynajmniej godzinę w lodówce, aby nabrał smaku.

Z pomocą ostrego noża posiekaj rybę na tatar i przypraw solą i pieprzem.

W małej misce wymieszaj oliwę, szalotkę, pietruszkę, musztardę i sok z cytryny, dopraw solą i pieprzem do smaku. Polej sosem tuńczyka i wymieszaj. Awokado pokrój i również posyp solą i pieprzem.

Na talerzu ułóż placuszek wonton, na środku którego rozsmaruj sos z wasabi, ułóż na tym posiekane awokado, a następnie tatar z łososia. Na górze obsyp przekąskę czerwoną cebulą lub posiekanym szczypiorkiem.

 

 

 

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest