Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-03-09 12:21:00

Tradycyjny grecki chlebek pita

Składniki:

  • kubek gorącej, nie wrzącej, wody
  • 2 łyżeczki drożdży
  • 2,5 - 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

 

Przygotowanie:

Wymieszać drożdże z wodą w misce za pomocą miksera, bądź ręcznie i odstawić na około 5 minut, aż drożdże się rozpuszczą. Dodać 2,5 szklanki mąki (pozostałe pół pozostawić do formowania ciasta), sól i oliwę z oliwek. Miksowanie powinno trwać na średnich obrotach około 8 minut, w tym czasie należy dozować mąkę, aby uzyskać gładkie ciasto bez grudek. W przypadku ręcznego urabiania ciasta, potrzeba około 5-7 minut, aby było wystarczająco gładkie i elastyczne, wówczas mąkę wykorzystuje się do posypywania blatu stołu, aby zapobiec przywieraniu. Należy pamiętać o tym, że lepiej jest dodać mniej mąki niż za dużo.

Po wyrobieniu ciasta należy je natrzeć równomiernie oliwą, przykryć suchą i czystą ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Wówczas można część z niego odłożyć do lodówki, aby upiec przy innej okazji. Ciasto może być przechowywane przez tydzień.

Ciasto należy podzielić na 8 równych części i wałkować na grubość około pół centymetra do osiągnięcia śrenicy około 8-9 cm.

Na rozgrzaną żeliwną patelnię natartą olejem należy wyłożyć placek i piec przez 30 sekund do momentu pojawienia się bąbelków, po czym należy je odwrócić i smażyć przez 1-2 minuty, ponownie obrócić i ponownie smażyć przez 1-2 minuty.

Najlepiej smakują świeże i ciepłe.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest