Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2014-04-25 11:17:00

Zapiekane bakłażany

Składniki:

  • 2 bakłażany,
  • 3 – 4 pomidory,
  • 2 łyżki oliwek taggiasche,
  • 1 łyżka kaparów,
  • 5 – 6 świeżych liści bazylii,
  • 100 g mozzarelli,
  • 2 łyżki tartego parmezanu,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku.




Przygotowanie:

Przetnij bakłażany wzdłuż na pół i gotuj je w osolonej wodzie przez 15 – 20 minut aż będą miękkie. W tym czasie umyj (możesz je sparzyć i zdjąć skórkę) i pokrój pomidory. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C.

Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj pomidory i ząbek czosnku w całości, oliwki, kapary, sól, pieprz i liście bazylii. Duś całość około 20 minut.

Odcedź bakłażana i wydrąż je tak, by został ok. 1 cm miąższu przy skórce. Odsącz wydrążony miąższ. Na innej patelni rozgrzej oliwę, dodaj suszone oregano i dodaj miąższ bakłażana pokrojony w małe kawałki. Gotuj przez kilka minut, aż woda odparuje i bakłażan nabierze smaku. Dodaj masę pomidorową i na średnim ogniu gotuj całość około 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia i dodaj startą mozzarellę.

Umieść wydrążone bakłażany na blasze do pieczenia, wypełnij przygotowanym nadzieniem i posyp parmezanem. Zapiekaj pół godziny aż ser się ładnie zbrązowi. Przed podaniem schłodź je około 10 minut.

Galeria

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane
  • Pen

    05-04-2015 16:12

    Aktualna ocena: 5.0

    1 osób, które to lubią

    Te grzyby to pdryzrf3żniaczki czy jakoś tak, moja babcia zbierała je w PL na zupę. Szukałam w internecie, ale ta nazwa nie jest zbyt popularna. Też je tutaj kupuję, dwa tygodnie temu pojawiły się na targu i część zamroziłam na pf3źniej.
  • Chinsoonkong

    06-04-2015 16:23

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Te grzyby to pydzrrf3żniaczki czy jakoś tak, moja babcia zbierała je w PL na zupę. Szukałam w internecie, ale ta nazwa nie jest zbyt popularna. Też je tutaj kupuję, dwa tygodnie temu pojawiły się na targu i część zamroziłam na pf3źniej.
  • Gustavo

    09-04-2015 00:31

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    gosc pisze:kopalnia BYLA ptrnaywa dokładnie rzecz ujmując ptrnaywa firma dzierżawiła korytarze.Niestety, rozumowanie przytoczone przez autora nie uwzględnia jednego aspektu właściciele firm podobnie jak troszczący się o ptactwo radni też bywają głupcami Panie Janie jakieś lekarstwo na ludzką głupotę poprosimy!
  • Gabriel

    10-04-2015 10:48

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Ciekawa sprawa, że jest to koturnfia u Was w domu często robiona, bo ja nie kojarzę bym w ogf3le taką kiedykolwiek widziała! Bardzo mi się podoba i kojarzy mi się z zimą http://mxhuqqtyn.com [url=http://cvrztm.com]cvrztm[/url] [link=http://wbzboppbxpi.com]wbzboppbxpi[/link]
  • Julz

    16-05-2016 16:10

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Thta's the best answer of all time! JMHO
  • Karah

    17-05-2016 07:39

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    BELGIQUE : Photo n°7CRETE : Photo n°15EGYPTE : Photo n°2FRANCE : Photo n°3ILE MAURICE : Photo n°9INDONESIE : Photo n°1MALTE : Photo n°12MAROC : Photo n°13PALMA DE MAJORQUE : Photo nÂU1BREP°4LIQUE DOMINICAINE : Photo n°5RUSSIE : Photo n°11THAILANDE : Photo n°4TUNISIE : Photo n°6TURQUIE : Photo n°8USA : Photo n° 10très jolies photos au demeurant..Pas facile de différencier des pays aussi proches que ceux de la méditerranée !
  • Melia

    18-05-2016 12:23

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Ooh!! I love that smell of new books. and i r&9e3;b#r me and my sister wrapping all our notebooks and books. And 1st day of school every year was so exciting and nerve tingling. I wish I could do that again :)
  • Tyya

    19-05-2016 15:12

    Aktualna ocena: Nie ma jeszcze żadnej oceny

    0 osób, które to lubią

    Thank you, I have recently been looking for info aptroximapely this subject for ages and yours is the greatest I’ve came upon till now. But, what concerning the conclusion? Are you certain about the source? http://dywjuunpi.com [url=http://ajvgxkatt.com]ajvgxkatt[/url] [link=http://putbchlt.com]putbchlt[/link]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest