Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2015-08-27 09:21:00

Żeberka wieprzowe w miodzie

Składniki:

  • 2 kg żeberek wieprzowych (możesz użyć również schabu wieprzowego)
  • 1 szklanka miodu
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • ⅓ szklanki sosu sojowego
  • ½ łyżeczki zmielonego czosnku
  • ½ łyżeczki zmielonego imbiru
  • 1 łyżeczka musztardy
 
Przygotowanie:
Żeberka pokrój na mniejsze kawałki, tworząc porcje. Umieść je w dużej, plastykowej torbie spożywczej. W małej misce zmieszaj ze sobą pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Połowę otrzymanej mieszanki przelej do torby z żeberkami. Dokładnie rozprowadź marynatę tak, by otaczała każdy kawałek mięsa. Torbę umieść w lodówce na kilka godzin / noc. Do lodówki schowaj również resztę marynaty.
 
Po zakończeniu marynowania przełóż zawartość torby do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Przykryj je i piecz w piekarniku (180 - 200 ‘C) przez około godzinę. Następnie wlej do mięsa resztę marynaty. Kontynuuj pieczenie, tym razem w odkrytym naczyniu, przez ok. 3 - 45 minut, do momentu, w którym mięso będzie miękkie. Co jakiś czas polewaj je sosem, który będzie wytwarzać się w czasie pieczenia. 
 
Żeberka możesz podawać jako samodzielną przekąskę lub jako składnik dania głównego. 
Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest