Strona korzysta z plików cookies. Zamknięcie tego komunikatu oznacza zgodę na ich zapisywanie na Twoim komputerze. Dowiedz się więcej. Zamknij
Zaloguj się, by móc dodać swoje przepisy i wejść do naszego pysznego, kulinarnego świata!
Login
Hasło
Nie posiadasz konta? Nic prostszego. Zarejestruj się.
2013-07-30 08:14:58

Zupa grzybowa z czerwonym winem i serem Brie

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 cebule, pokrojone
  • 4 ząbki czosnku, posiekane
  • ok. 170 gramów pieczarek, poćwiartowanych
  • ok. 110 gramów boczniaków, posiekanych
  • 1 szklanka czerwonego wina
  • 4 szklanki bulionu wołowego
  • 2 liście laurowe
  • 1 pęczek tymianku
  • 4 bagietki
  • ok.110 gramów sera brie
  • sól i pieprz



Sposób przygotowania:

Roztop masło i czosnek w garnku do zupy. Ustaw go na średnim ogniu. Dodaj cebulę i gotuj do miękkości około 15 minut, składniki powinny uzyskać złocisty kolor. Dodaj grzyby i gotuj przez kolejne 5 minut. Dodaj wino, liście laurowe i tymianek. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez kolejne 30 minut. Wyjmij z naczynia liście laurowe. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Przekrój bagietkę i pokryj każdą połowę serem brie. Umieść po dwa kawałki sera w dolnej części każdej z czterech misek. Wlewaj łyżką w taki sposób, by gorąca zupa pokryła ser i doprowadziła do jego rozpuszczenia.

Na patelni rozgrzej olej i duś drobno pokrojoną cebulę z posiekanym czosnkiem. Następnie dodaj cukinie pokrojoną w średnią kostkę. Jak cukinia będzie miękka dodaj oczyszczone z nasion i pokrojone w kawałki papryki.

Pomidory sparz wrzątkiem. Obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Gdy papryka będzie miękka dodaj pomidory na patelnie. Po 5 minutach dodaj przyprawę Delikat Knorr i dokładnie wymieszaj.

Podpowiedź: Tak przygotowane leczo możesz podawać z zwykłym pieczywem lub np. z puree ziemniaczanym na obiad.

Dodaj komentarz
Wszystkie pola formularza są wymagane

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Śledź nas na
google+ facebook pinterest